Lad kaffen stå et par minutter, før du drikker den. Det kan redde dit liv

Forskerne har fundet ud af, at begejstringen for meget varme drikke har en sammenhæng med kræft i spiserøret. Faktisk ottedobler de varme drikke risikoen for at få kræft. På verdensplan dræber kræft i spiserøret mere end en halv million mennesker årligt. Det skriver Timesonline.

Du kan minske risikoen for at få sygdommen, hvis du undgår varme drikke over 70C. Forskerne har studeret drikkevanerne hos 300 mennesker med kræft i spiserøret og 571 raske mennesker.

Resultatet, der er blevet offentliggjort i the British Medical Journal, afslører, at det er bedst at lade de varme drikke blive lunkne (65C eller koldere). Drikker du din te eller kaffe ved 65-69C, fordobler du risikoen for at få kræft i spiserøret. Mens du altså ottedobler risikoen for at blive syg ved at drikke skoldhed kaffe eller te (70C). Til gengæld fandt forskerne ingen sammenhæng mellem sygdommen og mængden af te eller kaffe.

Den mest almindelige årsag til kræft i spiserøret i Europa og Amerika er rygning og alkohol. Men et studie blandt indbyggere i nord Irak, hvor hverken tobak eller alkohol er særligt udbredt, har nu afsløret sammenhængen mellem varme drikke og kræft.