Sandsynligheden for at blive smittet med den frygtede tarmbakterie VTEC er heldigvis lille, men alligevel fraråder Fødevarestyrelsen at spise en række grøntsager.

Grøntsagen er kun farlig, hvis den spises rå og oprindelseslandet er afgørende for, om man bør være bekymret for at spise den. Det forklarer Beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Vandrup Sigsgaard.

De farlige grøntsager er:

  • Agurker fra Tyskland
  • Tomater fra Tyskland
  • Bladsalat fra Tyskland
  • Agurker fra Spanien



- Man kan spise alle grøntsager på nær enkelte grøntsager fra Tyskland og Spanien, siger Kim Vandrup Sigsgaard.

Hvad hvis der ikke står, hvor den er fra?
- Oprindelseslandet skal være angivet, ellers er varen fejlmærket.

Er det farligt at spise agurksalat og flåede tomater?
- Nej for det er varmebehandlet, og når bakterien udsættes for varme, så dør den.

To danske virksomheder har trukket deres agurker tilbage, fordi de var mistænkte for at indeholde de farlige bakterier. Agurkerne bliver nu undersøgt på Fødevarestyrelsens laboratorier, og resultatet af undersøgelserne bliver offentliggjort i morgen.

Der er dog ingen grund til at frygte de danske agurker i køledisken, for de tilbagetrukne agurker blev primært solgt til Tyskland. 

Symptomerne på smitte med VTEC er alvorlig diaré, blodig diaré og nyresvigt. I Tyskland er 1000 mennesker blevet smittet og ti har mistet livet.

Herhjemme er 11 danskere smittet med colibakterien. Og Århus Universitets Hospital mistænker yderligere 17 for at være smittet med den farlige tarmbakterie. 

Tre af de smittede danskere er blevet indlagt med nyresvigt, men meldes uden for livsfare.