Lyt til artiklen

Kan du spotte rygeren?

Amerikanske forskere har demonstreret, hvordan rygning påvirker huden i ansigtet.

Rynker omkring læberne og poser under øjnene.

Hvis det er noget, du vil undgå, så skal du måske overveje at kvitte smøgerne. Det kom måske ikke bag på dig, men nu giver forskningen dig syn for sagen, skriver Videnskab.dk.

Amerikanske forskere har nemlig undersøgt, hvordan ansigtstrækkene ændrer sig hos rygere i forhold til ikke-rygere. Og hvordan gør man så lige det? Man sammenligner selvfølgelig tvillingepar, hvor den ene er ryger eller har røget markant længere end den anden, skriver CNN ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Klam rensdyrparasit smitter børn

Forskerne fra Case Western Reserve University i Ohio fandt fem til 79 tvillingepar ved den årlige tvillingefestival i byen Twinsburg. Tvillingerne blev inddelt i to kategorier. Én hvor tvillingeparret bestod af en ikke-ryger og en ryger, og én hvor tvillingerne begge var rygere, men hvor den ene var startet mindst fem år før den anden.

Rygning skabte aldersforskel mellem tvillinger

To læger og en medicinstuderende blev derefter sat til at bedømme, hvem der så ældst ud på billederne. I den første gruppe blev den rygende tvilling bedømt som ældre på 57 procent af billederne, mens den anden gruppe bedømte langtidsrygerne som ældre i hele 63 procent at tilfældene.

Læs også på Videnskab.dk: Se, hvordan en cheeseburger fordøjes i din mavesæk

Derfor mener forskerne bag studiet, at rynkerne kan opstå allerede efter fem års rygning.

- Rygning reducerer dannelsen af collagen, der er et bindevæv i huden, og det reducerer også cirkulationen i huden. Derudover gør nikotin også huden tyndere. Alle de her effekter gør huden mindre elastisk og er dermed med til at gøre huden ældre før tid, siger Dr. Bahman Guyuron, der har stået bag studiet, til CNN, ifølge Videnskab.dk.

Forskerne tog også højde for, at andre faktorer kunne være årsag til rynkerne. Alkoholvaner, stress, og hvordan personerne brugte solcreme, var ens hos de tvillingepar, der blev taget med i undersøgelsen.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery.

Læs også på Videnskab.dk:

Hvorfor skal kvinder have orgasme?

Ny video afslører: Skovflåter brystsvømmer ind i huden

Rygning øger trangen til kokain