Én af de forskere, der står bag mandagens nyhed om, at hovedpinepiller kan give drenge misdannede kønsorganer, er blevet fyret.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Forskerne bag de nye resultater om hovedpinepillers skadelige virkninger, er blevet fyret.

Det skriver videnskab.dk.

Molekylærbiolog Henrik Leffers var ansat som forskningsleder på Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion. 

Han er én af forskerne bag den nyhed, der ramte de danske medier mandag: Nemlig at hovedpinepiller skader ufødte drengebørns kønsorganger. 

Nu er han fyret. 

Leffers forskning viser, at hovedpinepiller indeholder mere hormonforstyrrende stof, end vi får ind i kroppen via alle de kendte kemikalier i miljøet tilsammen. Kemikalierne er derfor irrelevante, mener han. 

- Vi står med en opdagelse, der viser, at hovedpinepiller giver en højeksponering af et hormonforstyrrende stof i mennesker, der kan give skader på dyr. Forbruget af hovedpinepiller er vokset eksplosivt de seneste år. Det betyder, at gravides indtag af hovedpinepillerne i sig selv kan forklare det meste af udviklingen med det stigende antal hormonforstyrrende påvirkninger, siger han til videnskab.dk.

Den afdelingen, hvor Leffers var ansat, arbejder ud fra, at det er hormonforstyrrende stoffer i vores miljø, der tilsammen er årsagen til, at flere og flere nyfødte drenge har misdannede kønsorganer samt dårlig sædkvalitet hos voksne mænd. 

Stofferne optræder i for små mængder til at kunne give effekter i dyreforsøg hver for sig, men man har en mistanke om, at de tilsammen kan give netop disse skadevirkninger. Henrik Leffers har nu fremlagt forskningsresultater, der viser, at én enkelt hovedpinepille rummer en større mængde hormonforstyrrende stof, end hvad en gravid kvinde under hele graviditeten får ind i kroppen via de kendte kilder i vores omgivelser. Det er eksempelvis ftalater i legetøj af plast og parabener i hudcreme.

Henrik Leffers stiller sig uforstående overfor, at han er blevet fyret, men har dog et bud på en forklaring.

- Rigshospitalet forsøger at beskytte de mange millioner kroner om året, som de får fra myndighederne til forskning omkring lavdosisområdet og andre forskere indenfor området beskytter deres karriere. Det område er truet, efter at jeg har fremlagt resultaterne af det nye studie, siger han til videnskab.dk.Sitet har forsøgt at få en kommentar fra Leffers chef, men lederen af Rigshospitalets Afdeling for Reproduktion og Vækst, Anna-Maria Andersson ønsker ikke at kommenterer fyringen og henviser til, at det er en personalesag.