Få enkle ting kan du gøre for at undgå, at dit hoved føles som om det skal eksplodere dagen derpå 
Få enkle ting kan du gøre for at undgå, at dit hoved føles som om det skal eksplodere dagen derpå  Foto: Simon Kjove Bohr

Nytåret er som bekendt årets største fest. Champagne, øl og vin hører sig til. Men efter en våd nytårsfest, så vågner de fleste danskere nok op med ondt i hovedet. Men der er flere ting du selv kan gøre for at undgå de vildeste nytårstømmermænd.

Vi kender det alle sammen. Vågne dagen derpå med hovedpine og kvalme og ude af stand til at gå ud af sengen. Men der er flere ting, man kan gøre for at undgå, at det kommer så vidt.

Drik vand
Alkohol er vanddrivende. Det betyder, at alkoholen dehydrerer din krop i takt med at du drikker mere alkohol. Sørg derfor allerede inden at fylde dine væskedepoter op. En god tommerfingerregel er et glads vand til en genstand.

tømmermænd ARKIV


De mørkere alkoholdrikke som vin, mørk whiskey og rom indeholder flere tilsætningsstoffer end de lyse alkoholer. Og det kan være til at forstærke tømmermændene dagen derpå.

Drik med måde
Det er ikke videnskabeligt bevist, at hvis man blander alkohol sammen, så får man flere tømmermænd. Men alt andet lige, vil man måske drikke mere, hvis man drikker end stærk spiritus, end hvis man kun holder sig til øl.

Undgå røg
For at reducere indflydelsen af giftige stoffer fra cigaretrøg kan man undgå at ryge eller at opholde sig for længe i tilrøgede lokaler. Mange har glæde af at spise noget mad, drikke en masse væske og evt. indtage en eller to smertestillende piller før sengetid.

Du kan forebygge dine tømmermænd, hvis du for eksempel husker at drikke en masse vand.


Drik sammen med mad
Forskning viser, at personer som indtager størstedelen af den alkohol, de drikker, sammen med mad, sjældnere har tømmermænd end personer, som drikker alkohol uden mad. Derfor kan det være en idé at undgå at drikke for meget uden for måltiderne, hvis man er meget tilbøjelig til at få tømmermænd.

Masser af søvn
Sørg for at få sovet ud. De fleste oplever tømmermændene værre, fordi man som regel har sovet mindre end ellers.

Japan er langt foran europa i udviklingen af ny teknologi


Alternative metoder
Hvis man kan få sig selv til det, kan man overveje, at kaste op, så man brækker alkoholen op. Husk at drikke efter med masser af vand.

Bedste middel mod tømmermænd dagen derpå
Den bedste løsning er nu en banan-vodka-smoothie. Bananen får hjernen til at danne humørstoffet serotonin, mens det lille skvæt vodka nedsætter mængden af tømmermænds-fremkaldende stoffer.

474747


Kilder: Netdoktor, Læge Jerk W. Langer

Artiklen er oprindeligt bragt i 2010, men er blevet opdateret til nytåret 2015.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.