Hvis du og din mand bliver enige, og manden tager konflikten med sin mor, så kan det forbedre forholdet mellem svigermor og -datter.
Hvis du og din mand bliver enige, og manden tager konflikten med sin mor, så kan det forbedre forholdet mellem svigermor og -datter. Foto: Lucky Business

- Hvor er den hue, jeg gav ham sidste jul?, udbryder svigermor og kigger søgende på det 1-årige barnebarn, der er på vej ud og sove middagslur. Hun har knap taget den første slurk af kaffen, før hun er i gang. For han skulle da gerne have den på her i det kolde vejr, og farven er jo så flot blå og passer til den bluse, hun gav ham på hans fødselsdag, fortsætter hun og ser spørgende på din mand. Hendes søn. Som endnu engang befinder sig i konfliktens brændpunkt, og mumler noget rådvildt i et mislykket forsøg på at  afmontere den glødende konflikt mellem sin mor og dig, hans kone.

Men det er ikke altid let at være mægler mellem svigermor og -datter; et forhold der kan være særlig betændt og konfliktfyldt her i julen.

Læs også: Ægteskab i krise - om at spille den forudrettede

Jalousi og indblanding

Ifølge en undersøgelse, som YouGov lavede for Søndagsavisen i 2014, så havde 46 procent oplevet irritation over deres svigerforældre. Og ofte var det kvinderne, der var mest irriterede.

Nogle eksperter mener, at konflikten opstår, fordi svigermor og -datter konkurrerer om sønnens opmærksomhed. Svigermor bliver naturligt skubbet til side, når sønnen får en partner, og det kan være svært for hende, at en ny kvinde overtager hendes rolle. Omvendt kan konen blive jaloux over den opmærksomhed og måske endda omsorg, som manden udviser over for sin mor.

Læs også: Hører jalousi og kærlighed sammen?

Manden kan styre konflikten mellem hans mor og kone

For mange familier opstår konflikten først, når der kommer børnebørn til verden. Pludselig skal man som par til at definere sine mor- og farroller, og det vil ofte blive tydeligt, at man kommer fra to forskellige verdener. Det kan i forvejen være vanskeligt at skabe en lille, ny familie, og endnu sværere bliver det, hvis svigermødre (på begge sider) også har en stærk mening om børnepleje og opdragelse.

Mange konflikter kan dog undgås, hvis manden kan tage dialogen mellem kvinderne i hans liv. Kort sagt skal han få mor til at forstå, at hans kone nu er vigtigst i hans liv, og omvendt skal hans kone så respektere hans mor. En måde at gøre det på, kan være ved, at manden først tager problemet op med sin partner for at finde en løsning. Herefter tager han så snakken med sin mor og tydeliggøre, hvad de i fællesskab er kommet frem til.

Praktisk hjælp og anerkendelse er vejen frem

Og så skal svigermødrene altså lære at holde igen med de gode råd, mener sundhedsplejersken på Alt om Børn.dk. Vil hun være en aktiv del af den lille børnefamilie, så er det på deres præmisser. Og her er praktisk hjælp og anerkendelse vejen frem til et godt forhold til den lille familie. Hun foreslår, at bedsteforældrene kan spørge, om der er brug for, at du lige svinger støvsugeren eller kommer forbi med en ret til fryseren. Og det er særlig vigtigt at spørge først, for en følsom, nybagt mor kan godt komme til at opfatte spontan hjælp som en indirekte kritik af hende.

Læs mere: Bedsteforældre: Sådan hjælper I bedst

Anerkendelse er et andet vigtigt redskab til den gode relation. Husk at sige til din (sviger)datter, at hun er en god mor, at de klarer det flot, og at du er stolt af deres måde at være forældre på. Undgå spørgsmål som kan indeholde en indirekte kritik af, hvordan de håndterer deres barn. Spørgsmål som "Skal han da ikke lige have en hue på?" eller "Tror du ikke, at du vækker hende, når du tjekker til hende hele tiden?" kan sætte en kæp i hjulet på en ellers god relation til din svigerdatter.

Gode råd til svigerdatter

Det er en gave for børn at have engagerede bedsteforældre. Bedsteforældre tilbyder ofte et andet perspektiv på livet, og typisk har de lidt bedre tid til hygge og nærvær. Derfor er det vigtigt, at svigerdatter også tager ansvar for den gode relation. Det har parterapeut og familieterapeut, Emilie Melchior, følgende råd til:

  • Lad  svigerforældrene komme ind i varmen. Husk, at de er en gave for dit barn.
  • Fortæl, hvad der betyder noget for dig, hvordan du gerne vil have det - og hvordan bedsteforældrene bedst kan hjælpe. Det er vigtigt at være så præcis som muligt i sine ønsker; så undgår du unødige misforståelser.
  • Tag det roligt. Det kan ikke undgås, at svigermor indimellem går ind over dine grænser, men du kan sige fra stille og roligt, når det sker. Bliv ikke bange, hvis din svigermors umiddelbare reaktion er at blive irriteret, fornærmet eller ked af det. Hun vil naturligt føle sig kritiseret, og den slags bliver desværre ikke altid nemmere med alderen. Så giv plads til hendes reaktion, og hold fast i dine egne grænser.
  • Se på din egen andel af forholdet. Man kan ikke lave om på andre, kun på sig selv.

Læs flere gode råd fra Emilie Melchior på Alt om Børn.dk

Kilde: Søndagsavisen, Kristeligt Dagblad, Netdoktor.dk og Alt om Børn.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.