Hvornår er dit barn gammel nok til at bevæge sig ud med favnen fuld af krudt nytårsaften? Og er der særlige ting, du som forælder holde øje med, når barnets ønske skal have tomlen op eller ned?

Af Casper Pilgaard, Redaktionsassistent, Netdoktor

81 børn under 15 kom til skade nytårsaften sidste år, og det var det højeste antal i syv år. Og nytårsaften kan være en prøvelse for forældre. For skal man lade poden forblive i sikkerhed indendørs og dermed risikere, at dit barn som den eneste ikke kan fortælle røverhistorier i skolen? Eller skal man lukke afkommet ud i velfærdsstatens Vietnamkrig, hvor fulde mænd og kåde børn med raketter venter på hvert gadehjørne?

Læs mere: Næsten hver anden øjenskade rammer en tilskuer

Der er mange overvejelser at gøre sig, forklarer Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, og den første er, om I som forældre vurderer, at barnet er modent nok:

“Der er jo ingen lovgivning om, hvornår et barn må fyre nytårsskyts af kun om, hvor gammel man skal være for at kunne købe krudtet. Derfor er det op til forældrene at vurdere, hvornår deres barn er gammel nok. Det er svært at sætte et eksakt tal på, for det afhænger meget af barnet. Er dit barn for eksempel meget grænsesøgende, så kan det være, man skal overveje at stille lidt strammere regler op.”

Forældre: børn under 10 skal ikke ud alene

Der er dog et par pejlemærker, I kan gå ud fra. Børneulykkesfonden har nemlig lavet undersøgelser om unge og fyrværkeri, og her har de spurgt forældre, hvordan de ser på, at deres børn fyrer af:

“Det, vi kan se, er, at hver tredje barn får lov til at tænde fyrværkeri uden opsyn. Men vi kan også se, at forældre også har en klar holdning til, at børn under 10 år ikke får lov at fyre af på egen hånd.”

Se også: 10 råd til at undgå fyrværkeriskader

Vurderer I, at jeres barn er klar til et brag af en aften uden jeres selskab, kan det munde ud i en håndfuld angstprovokerende timer. Men det ér muligt at vise dit barn tillid uden at I som forældre ender med at tilbringe nytårsaften med nedbidte fingernegle. Det kræver dog en indsats fra jer, for det handler om at klæde jeres barn ordentligt på, forklarer Henriette Madsen, som har samlet en række råd:

Støv jeres viden af

Hvis I skal fylde jeres barns hoved med viden om farerne ved fyrværkeri, så skal I selvfølgelig vide, hvad I taler om. Og her er der masser af hjælp at hente på nettet:

“Til at starte med skal du som forælder selvfølgelig have lidt viden om fyrværkeri. Så hvis det halter på det område, eller hvis du ikke helt ved, hvordan du griber samtalen an, så kan du se et hav af film med dit barn på www.fyrvaerkeri.dk, der viser, hvordan man håndterer fyrværkeri sikkert,” lyder rådet fra Henriette Madsen.

Læs mere: De fleste alvorlige skader sker med lovlig fyrværkeri

Vær på forkant

Der er ingen grund til at udskyde nytårssnakken. Venter du til sidste øjeblik, risikerer du at gøre både dig selv og barnet en bjørnetjeneste, forklarer Henriette Madsen:

“Selv om man først må skyde af fra den 27. december, så er det en god idé allerede at tage snakken nu, for når først de har fået fingre i fyrværkeri, så kan det hurtigt krible for at finde lighteren frem. Det giver også jer som forældre lidt mere tid til at tygge på, hvor frie rammer I vil give jeres barn, når det går løs nytårsaften.”

Se mere: Sådan gør du hvis skaden er sket

Fortæl om farerne

En af hurdlerne som forælder er at navigere på den hårfine grænse mellem at lære dit barn om sikkerhed men uden at barnet pludselig kryber i flyverskjul ved siden af jeres labrador, så snart det hører ordet “nytårsaften”.

“Mange børn bliver meget fascinerede af de vilde farver og store brag, men det er vigtigt også at fortælle dem, at det ikke er ufarligt. Det betyder selvfølgelig ikke, at man skal skræmme livet af dem, men fordel sol og vind lige og forklar dem, at også et heksehyl kan give grimme skader, hvis man ikke er forsigtig.”

Vær et godt foregangseksempel

Alverdens gode råd blegner dog hurtigt, hvis jeres barn er vant til at se mor og far på slap line, når det er tid til at skyde af. Derfor vurderer Henriette Madsen, at det bedste, I som forældre kan gøre, er at vise jer som gode eksempler:

“Dialogen med dit barn er vigtig, men det er selvfølgelig allerbedst selv at vise, hvordan man griber nytårsskytset an. Tag barnet med ud og vis barnet, hvordan man sikkert håndterer de forskellige typer fyrværkeri. Og husk også sikkerheden senere på aftenen, hvis du selv skyder af. Børn kopierer deres forældre, og alverdens gode råd bliver hurtigt glemt, hvis dit barn kan se sine forældre tosse rundt med farligt skyts, når de har fået alkohol indenbords.”

Og husk så de fem gode råd til en sikker nytårsaften:

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  • Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilder:

www.taenk.dk

www.fyrvaerkeri.dk

www.børneulykkesfonden.dk