Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En norsk forsker har opdaget et molekyle i immunforsvaret, som kan hjælpe med at helbrede mus for pest. Molekylet kan måske blive et alternativ til antibiotika

Af Videnskab.dk

Norske forskere har opdaget et nyt immunforsvarsmolekyle, som i fremtiden kan hjælpe os i kampen mod alvorlige infektioner og sygdomme, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Molekylet hedder NLRP12 og er et såkaldt signalmolekyle. Det vil sige, at molekylet er i stand til at opdage, når fremmede bakterier kommer ind i vores system, hvorefter det kan advare vores immunforsvar. Når immunforsvaret således bliver advaret af signalmolekylet, mobiliserer det sig mod de fremmede bakterier.

Læs også på Videnskab.dk: Multiresistent tuberkulose truer os


Da de forskerne gav mus en modificeret form for pest, kunne pestbakterierne ikke gemme sig for molekylet NLRP12, og musene overlevede den dødbringende sygdom.

- Vi håber, at dette kan bruges til at udvikle medikamenter, som hjælper immunforsvaret med at opdage bakterier, som ellers ville snige sig udenom, siger forskeren Egil Lien til forskning.no.

Hun er professor i medicin ved Norges Teknisk Naturvidenskabelig Universitet NTNU og docent ved University of Massachusetts Medical School i USA.

Læs også på Videnskab.dk:
Ti myter om antibiotika


Egil Lien og hendes kolleger har brugt den dødbringende pestbakterie YesiniaPestis og dens nære slægtning Yesiniapsedotuberculosis til at undersøge, hvordan NLRP12 molekylet opfører sig.

Ved at indføre bakterierne i mus fandt forskerne ud af, at det molekylet NLRP12 advarede immunforsvaret mod den fremmede fjende. Og når immunforsvaret på den måde blev i stand til at opdage bakterierne, kunne det bekæmpe dem, og musene overlevede uden større vanskeligheder.


Andre artikler fra Videnskab.dk:

Sådan kan mennesket skabe Jordens undergang

Dyr ville tæske mennesker til OL

Højde, skostørrelse og længden af penis

Andre læser også