Hold nytårsforsættet og spring ind i det nye år med god samvittighed. Foto: Creativa Images
Hold nytårsforsættet og spring ind i det nye år med god samvittighed. Foto: Creativa Images

Nytårsforsæt er populære blandt danskerne, men for rigtig mange lykkes det ikke. Se de mest almindelige grunde til, at de store planer går i vasken og hvordan, du undgår dem.

Har du planer om at søsætte et nytårsforsæt? Er du måske i gang med et lige nu? Så har du et sted mellem 5 og 40 procent for at lykkes og 20 procent risiko for, at det glipper allerede inden for den første uge. Læs guiden til at sparke dit nytårsforsæt godt i gang - og holde det!

Lav et nytårsforsæt - og kun ét

Ambitionerne er ofte høje, når man lægger planer for det kommende år, men pas på med at gabe over mere, end du kan tygge. Eksperter fraråder som udgangspunkt, at du giver dig i kast med mere end ét nytårsforsæt ad gangen. Det ser måske flot ud på papiret at erstatte rygningen med daglige løbeture, smide 15 kilo og erstatte vinen med kildevand fredag aften, men hvis du sætter dig for ambitiøse mål, øger du risikoen for at dit nytårsforsæt fejler. Vælg derfor et enkelt forsæt, og fokusér udelukkende på det.

Læs også: Fem klassiske nytårsforsæt og hvordan du holder dem

Hvordan er motivationen?

Tænk efter: Kan du næsten ikke vente med at komme i gang, eller er du mest af alt styret af en dårlig samvittighed? Det har stor betydning, at du har den rette tilgang til forsættet og ikke gruer for et snarligt afsavn, som du skal lære at klare dig uden. Dine chancer for at lykkes falder nemlig, hvis planen er kun at forlade dig på viljestyrke. Hvis du reelt ikke brænder for nytårsforsættet, skal du måske overveje, om der er andre forsæt, du kan kaste dig ud i.

Sæt dig klare og realistiske mål

Hvis du har sat dig for at løbe, men kun er vant til at løbe efter bussen, skal du sætte dine mål herefter. For høje ambitioner er nemlig den primære årsag til, at forsættet fejler. Lad være med at lægge planer om at kunne løbe en marathon i midten af februar, men vær i stedet realistisk og sæt kortsigtede mål. Det kan også være en stor motivation at holde øje med din fremgang. Noter dit vægttab eller dine præstationer nøje, så du kan se fremgangen. Mange vil opleve perioder, hvor nytårsforsættet føles som et hårdt slid, der skal overstås, og når det sker, kan det være en stor hjælp at tage et kig i kalenderen og notere dig den fremgang, forsættet har ført med sig.

Se også: Ryger, kend dine rygestopfaser

Vær på forkant med svære situationer

Det kan være en god idé at kigge i glaskuglen - eller kalenderen - efter situationer, der kunne sætte en kæp i hjulet. Er der fester, der kan gøre det svært for dig at overholde rygestoppet eller vægttabet, og hvordan vil du så gribe dem an? Her kan det være en god idé at indvie dine venner og familie i dit nytårsforsæt. Det kan hjælpe dig med at holde dig til ilden og også give dig et rygstød, når du har brug for lidt opbakning.

Det er okay at belønne sig selv

Husk dog at levne plads til at leve - og beløn også gerne dig selv for god opførsel. Er det smøgerne, der er lagt på hylden, skal du selvfølgelig ikke fejre en uge uden cigaretter med at suge tjæren ud af 20 Prince, men find så noget på noget andet i stedet. Giv dig selv og kæresten en god middag eller en tur i biografen, eller køb de sko, du gerne vil have, men som der ikke var råd til, da en del af budgettet var øremærket tobaksindustrien.

Læs mere: Sådan kommer du i gang med at løbe

Hvis det glipper

Hvis du ikke lykkes med at overholde nytårsforsættet, er der ingen grund til at dunke dig selv oven i hovedet. Betragt forsøget som lærepenge og noter, hvad der gik godt og mindre godt i forløbet. Skred motivationen pludselig? Kom tilfældigheder såsom et pludseligt presset arbejdsskema i vejen? Skriv dine erfaringer ned, så du har dem i baghovedet næste gang, du giver nytårsforsættet et skud. Og husk i øvrigt, at du ikke behøver vente til den næste 1. januar med at skabe forandring i dit liv.

Kilder:

Netdoktor.dk

Videnskab.dk

Jerk Langer

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.