1,5 mio. danskere døjer med rygsmerter. Mange behandles med teknikken manipulation, men et nyt samlet stude viser, at behandlingen stort set ingen effekt har på folks vedvarende rygsmerter.

Det konkluderer et ny samlet studie, der har gennemgået 26 undersøgelser om manipulationsbehandlinger ved længerevarende ryggener. Det skriver Ugeskriftet.dk i dag.

De fleste kiropraktorer, en del fysioterapeuter og nogle praktiserende læger behandler smerter i ryggen med manipulation. Teknikken er en meget almindelig behandlingsform og går ud på at give patienten et 'knæk' i ryggen, hvorved spændte og smertefulde, muskler undetiden slapper af.

Læs også: Guide: Sådan undgår du smerter

Men den populære behandling viser sig slet ikke at være så effektiv, som mange tror, forklarer forskningsleder, overlæge, dr.med. Tom Bendix fra Videncenter for Rygsygdomme på Glostrup Hospital.

- Ved længerevarende rygsmerter har man vist, at manipulation kun har en ret besked virkning. Meget af det er spildt. Ikke alt, men meget er, siger han.

En af årsagerne til, at behandlingseffekter kan snyde, er, at rygsmerter bølger op og ned. De fleste patienter søger læge eller kiropraktor, når bølgen er høj, og smerten dermed størst.

Læs også: Fjern selv dine nakkesmerter

- Mange får det bedre under behandlingen, men oftest er det bare ikke behandlingens skyld. Bølgen går ned igen af selv, og de ville få det lige så godt, hvis ikke der var gjort noget, siger Tom Bendix.

Han forklarer, at der dog kan være enkelte episoder, hvor manipulation kan være en gavnlig behandling. Hvis man har konkrete, akutte smerter, som man kan pege på med en finger, så kan manipulation godt have en virkning. Behandlingen kan også en gang imellem bruges ved de langvarige rygsmerter, hvis man har brug for at dæmpe smerter, der pludseligt blusser op.

Rygbehandlinger er dyre for samfundet. Nye tal fra Institut for Folkesundhed viser, at rygsmerter hvert år koster Danmark 17 mia. kr.

- Tiden synes at være inde til at skrue ned for manipulationsbehandlinger ved almindelige og længerevarende rygsmerter, siger Tom Bendix.

Ifølge overlægen skal det ikke opfattes som et angreb på kiropraktorstanden, som er dem, der manipulerer mest. Det er snarere en opfordring til at videreudvikle faget og finde nye og bedre metoder mod rygsmerter.

Jan Hartvigsen er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, der er det eneste uddannelsessted for kiropraktorer i Norden. Han mener, at Tom Bendix skævvrider den nye forskning.

- I dag benytter kiropraktorerne den nyeste viden, når de behandler patienterne. Det er mange år siden, at kiropraktorerne troede, at de kunne kurere langvarige rygsmerter alene med manipulation, siger han.

Tom Bendix mener, at den bedste måde at leve med rygsmerter på er at acceptere dem.

Ryggen er stærk og kan holde til meget. Rygsmerter kører langt hen ad vejen sit eget løb, som genetiske forhold har bestemt, forklarer Tom Bendix.

- Beklageligvis har vi i de forudgående årtier lært folk, at de skal passe meget på ryggen f.eks. ved at instruere i løfteteknik. Denne instruktion skader snarere mere, end den gavner, fordi det får os til at fokusere på rygsmerten. Organismen kan meget bedre selv find ud af hvordan vi skal bruge ryggen, siger han.