Regionsdirektør Hjalte Aaberg fastholder, at uddrag fra Facebook-korrespondance dokumenterer, at læger planlagde at chikanere akuttelefonen 1813. Det gør han, selvom de navngivne læger, der er blevet 'hængt ud', ikke har lavet chikane og mener, at de er blevet misforstået.

Region Hovedstaden kunne tirsdag aften dokumentere, at fire læger har chikaneret akuttelefonen 1813 ved på få dage at ringe 255 gange for at presse ventetiden op. Aktionen skulle have den konsekvens, at rigtigt syge patienter ikke kunne komme igennem til 1813, fordi ventetiderne steg og steg.

I materialet, som Region Hovedstaden sendte ud til presse og politikere, var vedlagt screendumps fra en lukket Facebook-gruppe, hvor flere læger har skrevet om akutordningen 1813, der trådte i kraft 1. januar, og er vældig upopulær blandt flere læger.

Region Hovedstaden hævder, at disse Facebook-opslag kan dokumentere den planlagte chikane. Det fremhæves bl.a., at ‘i materialet opfordrer en identificerbár læge blandt andet andre til at ‘gå på telefonen’ for at presse ventetiderne op.’

Morten Krause Nielsen, der er lægevagt i Region Nordjylland, opfordrer ganske rigtigt sine kolleger til at ‘gå på telefonen’.

- Men det er ikke for at presse ventetiderne på akuttelefonen 1813 op, som Region Hovedstaden påstår, men i stedet at presse ventetiderne i hans egen region ned, siger han til BT.

Han er sammen med de andre læger, som bliver beskyldt for at stå bag chikanen, vred over, at Region Hovedstaden har brugt hans Facebook-opdatering fuldstændig ud af kontekst til en bevidst spin-strategi.

En anden kommentar, som ifølge Region Hovedstaden dokumenterer den planlagte chikane, kommer fra praktiserende læge i Frederikshavn, Mads Søndergaard.

Han har skrevet om taletidskort, der ikke kan spores, i forbindelse med en debat om 1813-ordningen.

Han afviser dog fuldstændig, at han skulle have opfordret til at bruge taletidskort, for at undgå at blive identificeret ved såkaldte chikane-opkald til 1813.

Region Hovedstaden erkender, at hverken Morten Krause Nielsen, Mads Søndergaard eller andre som har skrevet i tråden, er blandt de fire læger, som står bag den omfattende telefon-chikane.

Bt.dk har forholdt Regionsdirektør Hjalte Aaberg kritikken.

Mener I, at denne 'tråd' fra Facebook dokumenterer, at disse læger har opfordret til at ringe og lave chikane til 1813?
- Hvis man læser alle screendumps, så fremgår det ret tydeligt, at det er fuldstændig chikane. Jeg kan ikke se, hvordan man kan tolke det på nogen som helst anden måde.

Hvor er det, at I læser, at de opfordrer til at ringe til 1813 og lave chikane for at presse ventetiden op?
- Hvis man skriver direkte eller indirekte, at anvendelse af taletidskort gør, at man ikke kan spores, og at vi (1813, red.) er særligt belastet på nogle bestemte tidspunkter, så man skal ringe dér, så er det ret tydeligt for mig, at der er tale om decideret chikane.

En af lægerne Morten Krause Nielsen opfordrer sine kolleger til at ‘gå på telefonen’ for at presse ventetiden i hans egen region (Nordjylland) ned - og ikke for at presse ventetiderne på akuttelefonen 1813 op. Hvordan kan det være chikane over for 1813?
- Vi har forstået det her som en direkte opfordring til at chikanere 1813. Hvis hans (Morten Krause Nielsens, red.) forklaring er korrekt, så ændrer det sådan set ikke noget ved, at vi stadig ser det som chikanerede adfærd. For vi synes, at det er lidt mærkeligt, at man går op i, hvor hurtigt man kan afvikle sine egne patienter af hensyn til, hvordan 1813 fremstår. Det, synes jeg, er dybt useriøst. Intentionen, bag den måde man behandler patienterne, kan jo ikke være, hvordan man skal står i forhold til 1813, det må være patienternes ve og vel.

Skylder i ikke disse læger en undskyldning for at 'hænge dem ud' for planlagt chikane?
- Nej, vi skylder ingen undskyldning. Vi hænger ikke nogen ud for noget, de ikke har gjort. Vi har bare afleveret materialet til pressen.

Disse læger er med i en gruppe på Facebook, hvor de bl.a. ytrer sig kritisk og laver sjov med 1813-ordningen. Men det er vel ikke det samme som at opfordre til planlagt og koordineret chikane mod akuttelefonen. Er det ikke problematisk, at i beskylder navngivne læger for at stå bag så alvorlig en chikane?

- Når man ser samlet på de citater, så kan jeg simpel hen ikke læse det på nogen som helst anden måde, end her er der nogle mennesker, der har været optaget af, hvordan man kan få 1813 ned med nakken. Det har de gjort ved at skrive om anvendelse af taletidskort, der ikke kan spores, og bestemte tidspunkter, hvor det er bedst at ringe på, hvis man vil genere os.

Er det ikke problematisk, at I konkluderer, at disse læger opfordrer til chikane, når I kun har set et uddrag af en 'tråd' på en lukket Facebookgruppe, hvor skriftlige kommentarer let kan misforstås bl.a. pga. sarkasme? Tjekkede I oplysningerne inden beskyldningerne f.eks. ved at ringe lægerne op?


- Nej, vi har ikke overvejet at ringe til dem inden. Og vi har heller ikke overvejet, om det kunne være sarkasme. Vi har fået noget materiale, som vi har videregivet, og så må folk selv læse det og forstå det, som de vil. Vi giver bare et billede af, at her er der grupper af mennesker, der har gjort det til deres primære ærinde i deres liv (i hvert fald den her periode) at stille 1813 i et dårligt lys. Det synes jeg, er meget problematisk.

Her er den Facebook-tråd, som Region Hovedstaden mener er et bevis på chikane mod 1813-akutlinjen.

 

Vedlagt er en kopi af et Facebook-opslag fra læge Morten Krause Nielsen, hvoraf sætningen ‘gå på telefonen’ ganske rigtigt fremgår, men Region Hovedstaden har misforstået indholdet i Facebook-opdateringen, lyder det.

Her kan du se listen over alle opkaldene