Kim Larsen har prostatakræft og har derfor aflyst sin vinterturné i 2018, men forventer at være klar til at synge på scenen igen til sommer. Pausen kan måske skyldes, at det tager tid at vænne sig til sygdommen, særligt psykisk, fortæller 63-årige Anders Munk fra Odder, som selv har prostatakræft.

Prostatakræftdiagnosen var svær at sluge for Anders Munk, der er uddannet tømrer og tidligere formand for fagforeningen LO Århus. Fysisk mærkede han ikke meget til den, da diagnosen kom i 2014. Af samme årsag blev han ved med at arbejde i et år efter, så han kunne stoppe naturligt ved at gå på efterløn. Men det ændrede ikke på, at det var svært at acceptere at være alvorligt syg.

»Det tog mig et stykke tid at vænne mig til tanken om, at jeg har kræft. Psykisk var det hårdt, særligt i begyndelsen, for man skal vænne sig til, at det er en anden måde at leve på, et andet niveau. Men jeg lever nogenlunde normalt, alt taget i betragtning,« fortæller han.

Omkring 4.300 mænd får hvert år konstateret prostatakræft i Danmark, men alligevel ved forskerne stadig meget lidt om, hvorfor mænd udvikler netop denne kræftform. Postdoc hos Kræftens Bekæmpelse Signe Benzon Larsen fortæller, at kræften hovedsageligt skyldes alder, men at mænd i nogle tilfælde kan være arveligt disponerede. Derved adskiller prostatakræft sig fra mange andre kræftformer ved, at der ikke kan ses en tydelig sammenhæng mellem livsstil som f.eks. rygning, alkoholindtag og overvægt og en øget risiko.

Overlevelsesraten ved prostatakræft er høj, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. 98 pct. af de diagnosticerede lever efter et år, mens tallet er 86 pct. efter fem. Og Signe Benzon Larsen understreger, at mange prostatakræftpatienter lever mere eller mindre normale liv efter diagnosen.

»Prostatakræftforløb er meget forskellige. Mange mænd lever nærmest uændrede liv, mens andre skal igennem en mere eller mindre omfattende behandling, som kan medføre bivirkninger og komplikationer, og derfor kræver noget tilvænning,« forklarer hun.

Selvom Anders Munks sygdomsforløb er i den alvorlige ende, så gør han alt, hvad han kan for at bevæge sig og fastholde sine sociale fællesskaber. Blandt andet spiller han fodbold på holdet FC Prostata, som er for mænd med netop prostatakræftdiagnosen.

»For mig er det alfa og omega at holde mig i gang herhjemme og på fodboldbanen. Det er meget vigtigt for mig at få rørt mig og set gutterne. Det betyder rigtig meget,« siger han.

Flere af kammeraterne i fodboldklubben lever relativt almindelige liv og mærker næsten intet til deres sygdom, fortæller han, og Signe Benzon Larsen kan ikke se, hvorfor tilfældet ikke skulle være det samme for den 72-årige sanger.

»Jeg vil mene, at Kim Larsen formentligt sagtens kan spille koncerter til sommer. Jeg kan ikke se, hvorfor han ikke skulle komme nogenlunde tilbage ud fra det, der er meldt ud.«

Det vides ikke, hvilken behandlingsform sangeren får – om han skal opereres, eller om han skal have hormonbehandlinger, der går ind og stopper for kroppens naturlige produktion af det mandlige kønshormon testosteron. Under alle omstændigheder vil behandlingen kræve noget tilvænning og eventuel genoptræning, mener Signe Benzon Larsen.