Mange danskere, der lider af depression, tager lægemidlet citalopram. 172.000 danskere er i behandling med stoffet, og behandlingen har i flere år været billig.

Kun 56 kr. for 100 piller kostede medicinen indtil juli i år. Men pludselig steg prisen fra 56,20 kr. pr. pakke til 696,40 kr. fra den ene uge til den anden.

Det svarer til en prisstigning på 1.240 pct.

- Prisstigningen er amoralsk og hører ingen steder hjemme. Flere af mine patienter er holdt op med at tage deres medicin, fordi de ikke har råd, siger praktiserende læge Søren Brix Christensen, der tidligere har været formand for Læger Uden Grænser.

- Det er jo ikke mælk og bacon, som medicinalfirmaerne sælger. De mennesker, der tager denne medicin, har en middel til svær depression, og nogle har selvmordstanker, og de kan ikke bare undvære medicinen eller købe noget andet, for der går tid, inden et nyt stof virker, siger Søren Brix Christensen.

Burde tænke på patienterne

Hos Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) siger institutchef og speciallæge i klinisk farmakologi Steffen Thirstrup, at man godt kunne ønske sig, at medicinalfirmaerne tænkte mere på patienterne:

- Den eneste gode grund til prisstigningen er, at de kan tjene mere. Det rokker ved billedet af medicinalfirmaerne som nogle, der også tænker på patienterne. Vi opfordrer lægerne til, hvor det er muligt, at udskrive en anden type medicin til patienterne.

Prisstigningen skyldes, at ni producenter af kopimedicin har trukket deres citalopram-produkter af markedet. I juni var der fire kopi-producenter tilbage, og tre af dem stoppede leveringen af medicin hen over sommeren. Det fik den sidste producent, Sandoz, til at sætte priserne lodret i vejret.

De nye, høje priser har fået tre af producenterne tilbage på markedet, men priserne er ikke faldet synderligt. Det billigste produkt koster nu 438,45 kr.

'Ikke vores ansvar'


Økonomidirektør i Sandoz, Ken Rasmussen, vil ikke kommentere prisstigningen.

- Det ønsker jeg ikke at udtale mig om. Du må ringe og spørge Lægemiddelstyrelsen, det er dem, der er ansvarlige for prissystemet i Danmark, siger han.

Men er det ikke lidt kynisk at lade priserne stige så voldsomt? Der er 172.000 danskere, der er afhængige af den medicin. I bestemmer vel selv, hvilke priser I sælger jeres produkter til?

- Det har jeg som sagt ingen kommentarer til, siger Ken Rasmussen.

Hos Lægemiddelstyrelsen melder man hus forbi:

- Firmaerne bestemmer helt selv, hvilke priser de vil tilbyde medicinen til. Det er en blind auktion hver 14. dag, hvor producenterne melder ind, hvad prisen på deres medicin er, siger kommunikationschef Christian Howard-Jessen. 

Han synes, det er en ulykkelig situation for patienterne.

- Vi er kede af, at det er blevet sådan, men det kommer efter en periode, hvor det har været usædvanlig billigt. Så trækker nogle producenter sig fra markedet, og så stiger priserne. Det betyder nu, at der er nogle patienter, der er kommet i klemme, og det er trist, men generelt har vi lave medicinpriser i Danmark på grund af dette system, siger Christian Howard-Jessen.