Statens Serum Institut opfordrer nu læger til at være ekstra opmærksomme på sygdomstegn hos børn og yngre voksne. Der er nemlig konstateret et tilfælde af sygdommen mæslinger hos en pige i skolealderen i Storkøbenhavn.

Der er registreret et tilfælde af børnesygdommen mæslinger i Storkøbenhavn. Det er en pige i skolealderen, der har fået konstateret virusset. Pigen var netop vendt hjem fra en ferie med familien i Thailand, da hun begyndte at vise tegn på forkølelse.

Otte dage senere satte feber og lysskyhed ind. En urinprøve fra pigen konstaterede, at der var tale om mæslinger og påviste samtidig et match med et mæslingevirus, der florerer i Thailand, og pigen blev indlagt på en børneafdeling i isolation.

Mæslinger er ifølge Statens Serum Institut den mest smitsomme børnesygdom og kan i de alvorligste tilfælde være livstruende. Symptomerne på mæslinger inddeles i to faser.

De tidlige tegn er svær forkølelse med hoste, lysskyhed og høj feber. Efter 3-4 dage falder tegnene - men det er kun midlertidigt. Anden fase er der, hvor udslættet sætter ind. Først er det små røde pletter som ofte begynder ved ørene og derefter spreder sig over resten af kroppen. Senere udvikler pletterne sig til plamager.

Selvom pigen hurtigt viste tegn på forkølelse, så har hun været i kontakt med andre inden indlæggelsen.

Allerede fra man udviser de første forkølelsesagtige symptomer, kan man smitte med mæslinger. Da pigen havde været både i skole, fritidsklub, i venteværelset hos lægen og på hospitalet, så iværksatte man en opsøgningsarbejde, for at finde frem til eventuelt smittede. To ikke-vaccinerede voksne blev fundet og har modtaget forebyggende behandlinger.

I Danmark vaccinerer man mod mæslinger med paraplyvaccinen MFR (Mæslinger, Fåresyge og Røde Hunde, red.) som er en del af det danske børnevaccinationsprogram. Pigen havde fået den ene af vaccinerne, men manglede den anden. Pigen er nu udskrevet og i bedring.

Statens Serum Institut oplyser, at der i 2015 var ni tilfælde af mæslinger, mens dette er det første i 2016