320.000 danskere lider af KOL, som kostede Peter Zobel livet. Mange ignorerer symptomerne på lungesygdommen, der kan resultere i en frygtelig død.

Host, slim og en langsom følelse af at blive kvalt. Så grum er hverdagen for mange tusind danske KOL-patienter, inden de dør af den frygtelige lungesygdom.

»I den sidste fase ligger man på sygehus eller derhjemme i ganske lang tid uden at kunne ikke bevæge sig. Man har lufthunger og store vejrtrækningsbesvær. Bare det at gå på toilettet eller i køkkenet for at lave en kop kaffe kan være umuligt. Og til sidst kan mange heller ikke spise,« siger Ole Hilberg, der er læge og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab.

Du bør få foretaget en lungefunktionsmåling, hvis du er ryger og over 35 år. Den kan vise, om du er ved at udvikle lungesygdommen KOL.
Du bør få foretaget en lungefunktionsmåling, hvis du er ryger og over 35 år. Den kan vise, om du er ved at udvikle lungesygdommen KOL.
Vis mere

Ole Hilberg fortæller, hvordan kroppens luftveje klapper sammen, og at KOL-patienter typisk har følelsen af at trække vejret gennem et sugerør.

»Flere får også følelsen af at blive kvalt,« siger lægen, som understreger, at sygdommen er ekstremt ubehagelig, men sjældent smertefuldt, fordi den ikke som sådan påvirker nerverne.

Hvert år dør 5.500 danskere af KOL - heriblandt den tidligere administrerende direktør for Codan, Peter Zobel, som søndag døde efter en fem år lang kamp mod sygdommen.

Kedelig rekord

De mange dødsfald gør Danmark til det land i EU, hvor flest dør af KOL. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomer som hoste, åndedrætsbesvær eller lungebetændelse, som kan være tegn på sygdommen. Især for rygere eller eksrygere.

Ifølge professor og overlæge ved Lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Peter Lange, er der alt for mange danskere, der slår symptomerne hen som ubetydelige, selvom det kan koste dem livet.

»Folk ved ikke nok om KOL sammenlignet med f.eks. blodtryk, kolesterol og kræft. Konsekvensen kan blive, at du en dag ikke kan gå 10 meter uden at blive forpustet. Sygdommen kommer snigende, og du risikerer at blive lænket til din lejlighed og et iltapparat. Du risikerer også et element af angst, fordi du kan opleve ikke at kunne trække vejret,« siger han.

Peter Lange forklarer, at de fleste bliver forskrækkede og reagerer, hvis de hoster blod op.

»Men hvis man oplever at hoste slim op hver morgen, inden man kommer i gang, så er det ofte noget, man vænner sig til, fordi det ikke kommer pludseligt. Derfor undlader folk ofte at gå til lægen i tide,« siger professoren.

En undersøgelse foretaget af Userneeds på vegne af Sundhedsstyrelsen blandt ca. 1800 danskere viste sidste år, at fire ud af 10 danskere på et tidspunkt har haft længerevarende symptomer fra lungerne, som kunne skyldes KOL. Men kun ca. halvdelen valgte at søge læge.

Problematikken er stadig aktuel, mener professor Peter Lange, der opfordrer både praktiserende læger og patienter selv til at være mere opmærksomme på symptomerne.

»Hvis det bliver opdaget i tide, kan man potentielt set få et godt liv fremover, eller vi kan lindre symptomerne ganske betragteligt. Men desværre er der mange, der ikke holder op med at ryge, selvom de får besked fra lægen om, at de er ved at udvikle KOL,« siger han.

Ca. 320.000 danskere lider i dag af lungesygdommen KOL - kronisk obstruktiv lungesygdom - og blot 100.000 er i behandling. Sygdommen opstår typisk pga. af rygning, men kan også opstå i forbindelse med farlige støv, damp eller røg i arbejdsmiljøet.

Sundhedsstyrelsen ændrede i april 2017 retningslinjerne for, hvornår den praktiserende læge bør tilbyde en lungefunktionsmåling. Det betyder, at flere fremover måske vil blive testet for deres symptomer, fordi lægerne er gjort opmærksomme på vigtigheden af tidligt at skride ind over for patienterne med en lungefunktionstest, der med meget stor sandsynlighed kan fortælle, om man har KOL eller er på vej til at udvikle det.

»De praktiserende læger arbejder stadig på at blive bedre til rettidig diagnostik,« siger Peter Lange.

Foto: Grafit: BT
Vis mere