(Arkivfoto)
(Arkivfoto) Foto: Torben Christensen

En pakke tyggegummi om dagen holder ørelægen fra døren, viser ny forskning

Godt nyt til alle forældre med ørebørn. Giv dit barn to stykker sukkerfrit tyggegummi fem gange om dagen og risikoen for en omgang mellemørebetændelse er reduceret med mellem 25-40 pct. Det fremgår af en artikel, fagbladet Ugeskrift for Læger offentliggør i dag.

Otte ud af ti børn har et eller flere tilfælde af mellemørebetændelse i de første tre leveår. Derefter aftager hyppigheden op mod skolealderen, hvor de fleste er nogenlunde ovre det, fortæller professor Jørgen Lous, Syddansk Universitet, Forskningsenheden for Almen Praksis, der er forfatter til artiklen.

Har du spørgsmål til dit barns mellemørebetændelse? Så kig forbi Netdoktor.dk og find svarene.

- Det er nogle finske forskere, der kom på den ide, at tyggegummi med sødestoffet xylitol kan forebygge mellemørebetændelse. De havde fundet ud af, at tyggegummiet hjalp på huller i tænderne, fordi det søde stof har en antibakteriel virkning, fortæller han.

Forskerne gennemførte fire forsøg blandt børnehavebørn, der viser, at en pakke tyggegummi om dagen i vintermånederne skåner dem for en omgang mellemørebetændelse om året.

Deltag i debatten på Alt om Børn: "Giver I jeres børn tyggegummi? Jeg ved ikke, om mine børn er for små til det."

- I gennemsnit havde børnene mellemørebetændelse mellem to og fire gange om året, så det er en betydelig reduktion, siger professoren. Der er tale om ganske almindeligt sukkerfrit tyggegummi, som indeholder sødemidlet xylitol - også kendt som sorbitol. Om det også virker på voksne at tygge tyggegummi, vides ikke. Men hvad børnene angår har professoren endnu et godt råd, hvis man vil undgå den pinefulde lidelse, der er en af de hyppigste årsager til, at børn sættes i antibiotikabehandling.

- Man kan opnå nogenlunde den samme effekt, hvis man kan få småbørn til at holde op med at bruge sut, siger Jørgen Lous.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.