Kræftforskere har fundet frem til en banebrydende metode, der kan forhindre kræftsvulster i at vokse og brede sig.

Det er de færreste, der ved det, men langt de fleste af os går rundt med bittesmå kræftsvulster i kroppen. Nu har kræftforskere fundet frem til en banebrydende metode, der tvinger aggressive svulster til at ligge i dvale – uden at vokse og sprede sig.

Det skriver vg.no.

- Vi er kommet på sporet af noget meget spændende og vigtigt. Nu skal vi undersøge, om metoden også kan anvendes på det brede spekter af kræftformer, siger kræftforsker og overlæge ved Haukeland Universitetshospital, Lars A. Akslen, til avisen.

I Danmark er antallet af kræfttilfælde stigende, og hver tredje dansker vil i løbet af livet få kræft. Men hvad de færrest ved er, at de fleste raske mennesker lever med mikroskopiske kræftsvulster gemt i kroppen.

Svulsterne ligger i dvale og udvikler sig aldrig til livstruende kræft, men to af Norges mest fremtrædende kræftforskere og et stort forskerteam fra Harvard Medical School i USA har fundet svaret på, hvorfor nogle kræftsvulster forbliver godartede, mens andre udvikler sig aggressivt.

Og med den opsigtsvækkende opdagelse, er det dermed også blevet muligt at lægge kræftsvulsterne i dvale. Dermed forbliver svulsterne små og godartede, og spredningen af kræft i kroppen afværges.

Indtil videre er metoden afprøvet på brystkræft og modermærkekræft, og forskerne undersøger nu, om metoden kan bruges på andre kræftformer også. Det er håbet, at fundet kan føre til en mere skræddersyet kræftbehandling for tusindvis af patienter.