Lyt til artiklen

Hver dansker drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen. Og det skal vi endelig blive ved med, viser en ny undersøgelse fra Vidensråd for Forebyggelse, der sammen med Kræftens Bekæmpelse har set på hvordan kaffen egentligt påvirker vores helbred.

Netdoktor.dk: Sådan påvirker kaffe din krop

Forskerne har samlet og analyseret de vigtigste videnskabelige undersøgelser om kaffes indflydelse på helbredet.  Og for en gangs skyld er der grund til at holde fast i en vane. For 3-4 kopper kaffe om dagen skader ikke helbredet. Tværtimod tyder undersøgelsen på, at den sorte drik kan være med til at holde diverse sygdomme væk.

- Resultaterne er ganske overbevisende og viser, at de daglige kopper kaffe, som de fleste danskere indtager, er forbundet med en lavere risiko for nogle kræftsygdomme. Et moderat forbrug af kaffe på 3-4 kopper om dagen ser således ud til at mindske risikoen for kræft i lever, mundhule, svælg, livmoder samt tyk- og endetarm, siger forskningsleder overlæge Anne Tjønneland fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Nogle grupper skal  dog være lidt varsomme med kaffeindtaget. Koffein kan have en angstfremkaldende virkning hos personer, der i forvejen har en angstlidelse. Gravide kan med sindsro have et koffeinforbrug på, hvad der svarer til ca. tre kopper kaffe om dagen, men det er usikkert om et større indtag kan være skadeligt. Desuden er der en øget risiko for knoglebrud blandt personer med et lavt kalciumindtag. Men det er en lille gruppe, da langt de fleste danskere får tilstrækkelig kalcium. 

Må jeg drikke kaffe under min graviditet? Læs jordemoderens svar på Alt om Børn.dk

- Ud fra resultaterne er der altså ingen grund til at fraråde folk at drikke kaffe, snarere tværtimod, siger professor Kjeld Hermansen, der er hovedforfatter til kafferapporten.

LÆS OGSÅ: Drik aldrig kaffe foran computeren