En undersøgelse foretaget af forskere på Brown University i USA viser, at alkohol generelt set kan være medvirkende til øget risiko for modermærkekræft. Og især hvidvin slår ud som den farligste alkohol.

Det skriver CNN, der citerer sundhedsmediet health.com.

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af 18 års undersøgelser af sammenlagt 210.252 deltagere, der har bidraget med information om deres alkoholvaner og sundhedshistorik, herunder deres vaner inden for at slikke sol. Af dem var 1.374 personer diagnosticeret med modermærkekræft i perioden.

Resultaterne viser, at selv en moderat indtagelse af alkohol øger risikoen for modermærkekræft. En drink om dagen (en standard genstand på cirka 12,8 gram alkohol) kan således forbindes med 14 procent større risiko for modermærkekræft.

Af de testede genstande slog hvidvin ud som den farligste. Hvidvin giver således 13 procent større risiko for modermærkekræft end andre, alkoholiske drikke. Samtidig fandt undersøgelsen frem til, at modermærkekræft i højere grad vil ramme områder, der normalt er dækket af solen, hvis du drikker alkohol. Der er ikke markant større risiko for at kræften rammer solramte områder på kroppen, hvis du drikker alkohol mere regelmæssigt.

En af undersøgelsens medforfattere, Eunyoung Cho, der er professor i dermatologi og epidemiologi hos Warren Alpert Medical School på Brown University, fortæller til health.com, at alkohol er en af få de risikofaktorer for modermærkekræft, man kan forhindre.

»Der er mange risikofaktorer ved modermærkekræft, som man ikke kan ændre, såsom familiehistorik, hårfarve og modtagelighed overfor solskoldning. Men indtagelse af alkohol er noget, man kan ændre, så det er godt at vide, at alkohol kan forbindes til modermærkekræft og andre kræfttyper,« siger Eunyoung Cho.

Tidligere har der været undersøgelser, der påviser, at rødvin skulle være forebyggende mod eksempelvis kræft og hjertesygdomme.

I den forbindelse fortæller Eunyoung Cho, at undersøgelsen har påvist positive resultater for netop dette i forbindelse med visse, alkoholiske drikke. Der har det bare ikke været muligt at påvise det rent statistisk, hvorfor de i stedet hellere vil hævde lige nu, at ’alkohol generelt set er forbundet til modermærkekræft.’