Læg dig på siden, når du skal sove. Det er sundest, viser et nyt amerikansk studie

Nogle sover på maven, andre på ryggen og så er der dem, der lukker øjnene i på siden. Mennesker har forskellige præferencer, når det handler om at sove bedst.

Fælles for alle sovestillinger er, at de kan påvirke dit helbred. Et nyt amerikansk studie fra Stony Brook University i New York viser nu, at det er sundest at sove på siden. Studiet hedder ’The Effect of Body Posture on Brain Glymphatic Transport' og er blevet publiceret i tidsskriftet ‘The Journal of Neuroscience’.

En række læger, neurologer og søvneksperter har undersøgt nærmere, hvad din sovestilling gør for dig og dit helbred.

Forskerne har anvendt MRI for at analysere nogle celler i hjernen, som støtter hjernens neuroner. Støttecellerne er med til at udskille affaldsstoffer fra hjernen, når vi sover.

Studiet konkluderer, at der er flest fordele ved at sove på siden. I denne stilling udskiller hjerne flest affaldsstoffer, og det kan for eksempel være med til at sænke risikoen for Alzheimers, som er en sygdom, hvor man risikerer nedsat hjernefunktion og demens.

Læs også:

Læs også:

Det har dog ikke altid været sundest at sove på siden. I 2011 forsikrede flere eksperter over for CNN, at det er bedst for dit helbred at sove på ryggen, mens det var næstbedst at sove på siden.

Den amerikanske søvnekspert Eric Olson fortalte dengang, at en udstrakt stilling på ryggen gør, at rygsøjlen og nakken bliver mindst udsat for trykbelastninger. Og man ville samtidig minimere risikoen for sure opstød, eftersom hovedet ligger højere end resten af kroppen.

Men her, 4 år senere, er forskerne fra universitetet i New York altså kommet frem til, at den mest ideelle soveposition er på siden.