Et højt forbrug af almindelige smertestillende medicin øger risikoen for at få et hjerteanfald, slagtilfælde og død.

Det viser en helt ny rapport, som blev offentliggjort i går i det ansete lægetidsskrift 'The Lancet'. I studiet indgår 353.809 forsøgspersoner, og forskerne fra Oxford universitet står dermed bag det mest omfattende studie af fordele og risici ved non-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID).

NSAIDs udgør en stor gruppe lægemidler med relativt ens, betændelsesdæmpende virkning. Det er f.eks. piller med indholdsstofferne acetylsalicylsyre, Ibuprofen, og diclofenac (f.eks. Voltaren). NSAID bruges særligt ved gigtsmerter, men virker også febernedsættende og smertestillende.

Ifølge studiet kan de såkaldte NSAID være dødbringende i høje doser. De øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og død med 33 pct.

- Det er en meget grundig og omfattende forskning, der understøtter tidligere undersøgelser af NSAID-tabletter, siger medicinsk fagdirektør Steinar Madsen fra Statens legemiddelværk i Norge (svarer til Lægemiddelstyrelsen i Danmark) til VG.
Han har følgende budskab til læger og brugere af smertestillende:

- Vores holdning er, at der er en overdreven brug af disse piller. Jeg tror, at læger ordinerer for mange af dem, og bør være mere forsigtige.

En opgørelse fra 2010 viser, at mere end 700.000 danskere fik en recept på et NSAID-middel fra deres læge. Men det samlede forbrug af midlerne overstiger sandsynligvis en millionen, da nogle af midlerne fås uden recept.

Den nye undersøgelse viser, at tre ud af 1.000 patienter, der har en moderat risiko for hjertesygdomme, vil blive ramt af et hjerteanfald efter et års stort forbrug af Diclofenac eller Ibuprofen. Et af tilfældene vil være dødeligt. Risikoen er størst for dem med en tidligere forekomst af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk eller et højt kolesteroltal.

Undersøgelsen viser også, at det er høje doser af tabletterne, der er farlige. En høj dosis er den maksimale dosis, som er oplyst i indlægsseddelen eller højere, i lang tid.