For meget salt er usundt – den har vi hørt før. Men vidste du, at for lidt salt tilsyneladende også kan gøre dig syg?

Et lavt saltindtag kan være usundt og lede til en øget risiko for at få hjertekarsygdomme. Det er konklusionen på et kontroversielt studiet fra Research Institute of McMaster University og Hamilton Health Sciences i Canada, skriver Redorbit.com ifølge Videnskab.dk.

I studiet har forskerne undersøgt 133.118 deltagere fra 49 lande. De har målt saltindholdet i deltagernes urin for at udregne, hvor meget salt de skulle indtage på daglig basis. Herefter fulgte de personerne i 4,2 år og forbandt deres indtag af salt med forskellige hjertekarsygdomme, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Hvaler kan kun smage salt

Her fandt forskerne ifølge Redorbit.com, at et lavere indtag af salt i forhold til den gennemsnitlige canadier – 3.000 milligram om dagen – kunne kædes sammen med større antal slagtilfælde og blodpropper, og dødeligheden var højere i forhold til dem, der indtog 3.500 – 4.000 milligram om dagen.

»Et lavt saltindtag sænker blodtrykket i forhold til et gennemsnitligt indtag, men et lavt indtag har også andre effekter, herunder en negativ stigning af visse hormoner, der kan opveje eventuelle fordele.

Spørgsmålet er derfor ikke, om blodtrykket er lavere ved et lavt indtag, men om det forbedrer sundheden,« siger Andrew Mente, der er hovedforfatter på studiet og lektor i klinisk epidemiologi og biostatistik ved McMaster’s Michael G. DeGroote School of Medicine til Redorbit.com.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

Studiets fund taler imod den gængse opfattelse, at et lavt saltindtag er godt for hjertet, og derfor bliver det opfattet som en kontroversiel udmelding, skriver Videnskab.dk.

Flere eksperter har meldt sig uenige med studiets resultater, og især American Heart Association (AHA) tager afstand fra fundene.

»Dette er et fejlagtigt studie, og man skal ikke bruge det til at informere sig selv om, hvordan man skal spise. AHA har gennemgået samtlige resultater på området, og vi holder fast i, at ikke mere end 1.500 milligram om dagen er det bedste for hjertets sundhed,« siger Elliott Antman, der er overlæge ved Cardiovascular Division ved Brigham og Women’s Hospital i Boston, i en pressemeddelse fra AHA.

Læs også på Videnskab.dk: Mænd nyder flere former for sex end kvinder

Elliott Antman kritiserer især studiets metoder, hvor man har vurderet det daglige saltindtag ud fra en enkelt urinprøve i starten af studiet.

En urinprøve kan ifølge ham kun vise, hvor meget salt man lige har spist, og ikke hvor meget man over længere tid har indtaget. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor har asiater skæve øjne?

Påvirker analsex bakterierne i min tarm?

Bliver man mere fuld af at drikke med sugerør?