ARKIVFOTO af ryger- - Se RB 20/5 2012 04.05. Forskere ønsker en slutdato for rygning Landets magthavere bør fastsætte en dato for, hvornår rygning ikke længere skal eksistere i Danmark. (Foto: JØRGEN JESSEN/Scanpix 2012)
ARKIVFOTO af ryger- - Se RB 20/5 2012 04.05. Forskere ønsker en slutdato for rygning Landets magthavere bør fastsætte en dato for, hvornår rygning ikke længere skal eksistere i Danmark. (Foto: JØRGEN JESSEN/Scanpix 2012) Foto: JØRGEN JESSEN
Det har længe være kendt, at rygning kan føre til lungekræft og forhøjet blodtryk.

Men forskerne har kun skrabet i overfalden af, hvad rygning gør ved hjernen. Nu viser en ny stor undersøgelse, at rygning kan skade hjernen og føre til ringere hukommelse og indlæringsevne hos rygere over 50 år.

- Vi har identificeret et antal risikofaktorer, som kan forbindes til hurtigere nedbrydning af evnen til at tænke og opfatte. Vi må gøre folk opmærksomme på behovet for at ændre livsstil som følge af den risiko, siger dr. Alex Dregan til BBC.

Han har sammen med en gruppe forskere fra Kings College i London undersøgt 8.800 mennesker over 50 år.

Resultaterne viste, at der var en klar sammenhæng mellem rygning og dårlige testresultater i hukommelses- og indlæringstest, hvor deltagerne skulle lære nye ord eller navne, og så mange dyr de kunne opremse på et minut.

Mange rygere dør tidligere, fordi de ikke går til lægen


Gruppen fik taget de samme test efter fire år og igen otte år senere. Risikoen for hjerteanfald og blodpropper, som rygere er ekstra udsat for, har også en rigtig dårlig indflydelse på hjernen og giver 'en markant større risiko for kognitiv nedbrydning', som Dr Alex Dregan udtrykker det.

Undersøgelser har tidligere vist, at storrygere har større risiko for at udvikle demens, og den nye undersøgelse er bare endnu en brik i mysteriet om, hvad røgen gør ved hjernen, mener The Alzheimer's Society ifølge BBC.

- Vi ved alle, at rygning, et højt blodtryk, et højt kolesteroltal og et højt BMI (Body Mass Index) er dårligt for hjertet. Den nye forskning er endnu et bevis i rækken for, at rygning også er dårligt for hovedet.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.