I Aarhus i oktober 2018 åbner et nyt anlæg, der kan behandle kræftpatienter med såkaldt partikelterapi, der i modsætning til almindelig stråleterapi bedre kan dræbe kræftceller uden at ødelægge det raske væv.

Såkaldt partikelterapi, der har været brugt siden 1990'erne i udlandet, kommer nu til Danmark. Det betyder, at tusindvis af danskere i fremtiden vil overleve deres kræftsygdom, som de ellers ville dø af. Behandlingen vil blive tilbudt for udvalgte kræftpatienter, når det nye anlæg åbner i 2018. Professor i strålebehandling, Cai Grau, ved Dansk Center for Partikel Terapi på Aarhus Universitet, der er en af kræfterne bag åbningen af centret, kalder metoden for mere ’skånsom’ end den konventionelle strålebehandling.

»Fremover vil vi kunne behandle nogle patienter, vi ellers har måttet opgive, fordi risikoen for alvorlige bivirkninger var for stor. Derfor vil proton-behandlingen kunne medvirke til en bedre overlevelse generelt, fordi det er en mere skånsom metode, hvor vi kan ramme svulsten mere præcist. Det er en vigtig ting for især børn og unge, der kan opleve bl.a. væksthæmning og ny kræft pga. strålingen, samt for patienter med kræft tæt på organer som f.eks. hjerne og øjne,« siger Cai Grau.

Behandling med partikelterapi er ikke en ny behandlingsform. Siden midten af 1990’erne har den været brugt i USA, og flere europæiske lande, som f.eks. Tyskland, Tjekkiet og Holland har sidenhen fulgt trop. Senest har Sverige åbnet et anlæg i 2015 og England er ved at bygge yderligere to. I Danmark vil det – hvis tidsplanen holder – åbne i oktober 2018. At det nu kan lade sig gøre, skyldes bl.a. at det i dag er blevet billigere at tilbyde behandlingen samt at bygge selve anlægget.

»Det mest revolutionerende ved dette er, at det nu bliver tilgængeligt i Danmark. Det er hverken det sidste eller det første, så man kan ikke sige, at vi er håbløst bagud eller forud i forhold til at tilbyde teknologien. For de personer, der har behov for behandlingen, er det en kæmpe fordel,« siger professor Cai Grau.

Behandlingen koster omkring en million kroner, derfor er det, som det ser ud i dag kun få danske patienter, primært børn, der bliver sendt til USA eller Sverige, på statens regning. Når det nye center åbner i 2018, vil det dog fortsat ikke være alle, der får tilbudt behandlingen. Det skyldes, at der endnu mangler både dansk og international forskning på området omkring, hvordan effekten vil være ved de enkelte kræftformer. Det fortæller direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard.

»For nogle kræftformer vil det være en klar forbedring, og det er jo også baggrunden for, at man allerede nu tilbyder udvalgte patienter at komme til USA. Men om det helt vil erstatte den konventionelle strålebehandling - det ved vi ikke endnu,« siger han og påpeger, at Kræftens Bekæmpelse allerede har givet 10 mio. kr til forskning i partikelterapi i forbindelse med åbningen af anlægget.

I 2016 modtog 17.359 danskere ifølge landspatientregistret den konventionelle stråleterapi årligt. Ifølge danske og internationale ekspert-rapporter kan partikelterapi med protoner være relevant i 10-15 pct. af alle tilfælde, hvor der i dag anvendes konventionel strålebehandling. Det danske center vil fuldt udbygget formentlig have kapacitet til at behandle op mod 1200 patienter årligt.

I juni 2017 blev en 71 tons tung partikelaccelerator løftet ind i de nye bygninger på Dansk Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital. Partikelacceleratoren er selve hjertet i centeret, fordi den skal levere de partikler, som patienterne skal behandles med (Foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital).   
I juni 2017 blev en 71 tons tung partikelaccelerator løftet ind i de nye bygninger på Dansk Center for Partikelterapi på Aarhus Universitetshospital. Partikelacceleratoren er selve hjertet i centeret, fordi den skal levere de partikler, som patienterne skal behandles med (Foto: Michael Harder, Aarhus Universitetshospital).   
Vis mere

Nogle af de kræftformer, hvor det kunne være relevant at anvende partikelterapi ved, er bl.a. øjen tumorer, mave-tarm-kræft, lungekræft, hoved-hals-kræft, børnetumorer og prostatakræft.

Professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital, Michael Borre, er specialiseret i sidstnævnte understreger vigtigheden af forskning, før metoden bliver tilgængelig for flere:

»Vi finder ikke bevis for i dag, at det skulle have en bedre effekt en traditionel strålebehandling i forbindelse med prostatakræft. Men vi håber da på, at vi med denne metode kan gøre det endnu bedre. Derfor skal vi først have lave nogle studier, der kan kortlægge effekten, og det kan godt tage lang tid. I mellemtiden anbefaler vi ikke, at folk selv opsøger behandling i udlandet,« siger Michael Borre.

Nedenfor kan du læse, hvordan Michael blev helbredt for kræft:

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere