Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev Hospital viser, at et lavt niveau af D-vitamin er forbundet med markant forøget risiko for blodpropper i hjertet og tidlig død.

Et øget indtag af D-vitamin kan minimere risikoen for at udvikle blodpropper i hjertet. Det er forskere fra Københavns Universitet og Herlev Hospital, der står bag den nye opdagelse.

- Vi kan se, at et lavt niveau af D-vitamin sammenlignet med et optimalt niveau er forbundet med en 40 procent højere risiko for for at udvikle hjertesygdomme, som blodpropper i hjertet og hjertekrampe, sige Peter Brøndum-Jacobsen, læge ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev Hospital.

Samtidig viser resultaterne at et lavt niveau af D-vitamin øger risikoen for tidlig død med 57 procent.

Hjertekarsygdom er den hyppigste dødsårsag blandt voksne i verden ifølge WHO, som estimerer at der årligt dør mindst 17 millioner mennesker af denne sygdom. Alene i Danmark lider 200.000 personer af en hjertesygdom og årligt udvikler cirka 12.000 danskere en blodprop i hjertet.

Ifølge Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og overlæge på Herlev Hospital, er det dog ikke så svært øge mængden af D-vitamin i kroppen.

- Den billigste og simpleste vej til D-vitamin er at lade solen skinne på huden med jævne mellemrum. Meget tyder på, at solskin er godt, men man skal udgå at blive skoldet, da det øger risikoen for hudkræft.

Studiet er foretaget blandt 10.000 danskere og er blandt andet blevet publiceret i det amerikanske tidsskrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.