Og på stranden, i biler og hjem med børn, i parker, på fortovscafeer og ...

Hetz eller sund fornuft: Sundhedsorganisationer vil forbyde rygning i parker, på fortovs-cafeer, togperroner, stranden og i biler og hjem med børn

Det skal være slut med at ryge på udendørscafeer, busstoppesteder og i parker.

Lungelæger vil endda også have forbud mod, at forældre ryger i egen bil og hjem, hvis der er børn i rummet.

Store sundhedsorganisationer som Kræftens bekæmpelse, Danmarks Lungeforening og Dansk Lungemedicinsk Selskab opfordrer de danske politikere til at stramme den danske rygelov kraftigt og dermed gøre det langt sværere at tænde en smøg for den rygende fjerdedel af danskere.

LÆS OGSÅ:

- Den danske rygelov burde strammes for at sikre ikke-rygere. Cigaretter burde være forbudt på togstationer og busstoppesteder, fordi min holdning er, at det skal være forbudt at ryge de steder, hvor man som ikke-ryger ikke kan flytte sig. Derudover burde man ikke kunne ryge på fortovscaféer, hvor ikke-rygere også vil have lov til at nyde maden i solen, uden at blive generet af røg fra nabobordet, siger formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olsen, der allerede har indsendt forslaget om rygeforbud, mens man venter på bus og tog, til Sundhedsministeriet.

- Jeg vil gerne understrege, at det her ikke er en hetz mod rygere, men loven bør strammes væsentligt. Danmark er langt fra foregangslandene, når det gælder rygeforbud, siger Frede Olsen fra Danmarks største patientforening, Kræftens Bekæmpelse med næsten 500.000 medlemmer.

Ingen strand-smøger



I Sverige har Folkhälsoinstitutet, der svarer til Sundhedsstyrelsen, netop meldt ud, at man er på vej med et lovforslag, der forbyder rygning på strande, togstationer og udendørs-restauranter. Kræftens Bekæmpelse mener dog, at forbud mod rygning på strande er at gå for langt.

Forbud mod rygning på strande og i parker er dog helt fint for direktøren for Danmarks Lungeforening, der repræsenterer de over 400.000 danskere med den alvorlige lungesygdom kol.

- De forslag kan vi fint bakke op om. Folk, som har sat sig til rette ved et cafebord eller et tæppe på stranden eller i parken, skal da ikke generes af folk, der begynder at ryge ved siden af. Jeg har lige været i New York, hvor der var rygeforbud i Central Park. Det var skønt, siger direktør Anne Brandt, Danmarks Lungeforening.

Antallet af danskere, der ryger, er faldet støt over de senere år fra 33 procent i år 2000 til 24 procent af danskerne over 15 år i 2011. Ifølge officielle tal koster rygning stadig 14.000 danskere livet og kapper 8-10 år af livet for storrygere. Ifølge en af Danmarks førende eksperter i lungesygdomme, ledende overlæge Philip Tomassen på Gentofte Amts Sygehus er han tilhænger af forslagene, ikke så meget fordi det giver risiko for passiv rygning udendørs, men mest for at stemple rygere.

- Jeg bakker fuldt op om forslagene, fordi det handler for mig om at stigmatisere rygere mest muligt. Man skal selvfølgelig fjerne flest mulige steder, hvor man kan ryge – og på den måde gøre det til lavstatus at være ryger. Rygning er slet og ret den største sundhedsfare i verden – der er intet andet, der skaber så meget død, ødelæggelse og lidelse, siger han.

Farlig røg i bilen



Han mener endda, at det ved lov bør forbydes forældre at ryge i bilen, når de har deres børn på bagsædet.

- Jeg er sådan set også tilhænger af, at man gør det forbudt at ryge i biler, hvor der er børn til stede. Der samler al røgen sig jo inde i bilen og gør, at barnet bliver udsat for en høj koncentration af farlig røg, siger overlægen.

Børnene kan ikke vælge



Og det forslag støtter formanden for de danske lungelæger i Dansk Lungemedicinsk Selskab varmt.

- Man skal lave et generelt forbud mod at ryge i nærheden af børn. Jeg mener, at det er omsorgssvigt og at skade børn. Det kan være et forbud mod, at forældre ryger, når de kører bil med deres børn eller opholder sig i samme rum – selv når det er i deres eget hjem. Børnene har jo ikke fået lov til at bestemme, om de vil ryges i nærheden af. Politiet kunne jo kontrollere, for om forældre ryger i bilen, når de alligevel tjekker om folk bruger sikkerhedssele, siger overlæge i lungesygdomme på Aarhus Sygehus, Ronald Dahl, der også er tilhænger af, at der kommer et rygeforbud både på togstationer, udendørs på cafeer og på strande.



HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR