Glem alt om brystkræft, livmoderhalskræft og modermærkekræft. Er du kvinde og ryger du, bør lungekræft være den kræftsygdom, du frygter mest.

Lungekræft er ikke alene den kræftsygdom, der kræver flest ofre om året – det er også en kræftsygdom, der er i kraftig fremvækst blandt kvinder. Det viser et nyt italiensk, schweizisk studie.

Ifølge et studie, der har set på kræftudbredelsen i hele Europa. vil lungekræft frem mod år 2015 have overhalet brystkræft som den kræftform, der kræver flest kvindelige ofre. Og det er især de kvindelige rygere, der bliver ramt. Op mod 80 pct. af lungekræfttilfældene kan føres tilbage til tobaksvaner.

Unormalt ikke at ryge

Over 4.000 danskere får hvert år diagnosen lungekræft. Af dem er det kun 10 pct., der er i live fem år senere.

Ifølge Peter Lange, forskningsprofessor med speciale i forebyggelse af lungekræft, er der en naturlig grund til, at kvinderne er ekstra udsatte:

- Vi ser nu følgerne af de rygevaner, kvinder tillagde sig for 40-50 år siden. Efter krigen overtog kvinderne mænds rygevaner. Dengang var det unormalt ikke at ryge. Det betaler de prisen for nu.

At så få overlever lungekræft, skyldes, at symptomerne er svære at opdage. Mange går ikke til lægen, selvom de har en vedvarende hoste, åndenød eller oplever et pludseligt vægttab - og derfor er det svært at gøre noget, når en kræftsyg endelig når lægeværelset og får stillet lungediagnosen, fortæller Peter Lange:

- Lungekræft er i forvejen en meget utaknemlig sygdom. Selv hvis kræftsvulsten kun er én centimeter stor, vil den ofte allerede have spredt sig. Derfor er det svært at gøre noget.

Kun i 20 pct. af lungekræft-tilfældene bliver sygdommen fundet i tide, så man kan nå at operere kræftsvulsten væk. I resten af tilfældene er stråling eller kemoterapi de eneste behandlingsformer – og ofte tjener de kun som lindring for den kræftsyge.

Vil man være sikker på at undgå den frygtede kræftform, skal man kvitte smøgerne. Selvom man har røget i mange år, vil et rygestop stadig have en virkning, fortæller Anders Mellemgaard, overlæge på onkologisk afdeling på Herlev Hospital:

- At holde op med at ryge nedbringer risikoen - også selvom du har røget i 40 år.