Kvinder, der har tabt håret, kan kun sjældent få de hår-transplantationer, som mænd kan. En ny metode vil råde bod på problemet – der også kan hjælpe mænd.

Forskere har fundet en metode, som kan få nye hår til at gro frem på en skaldet isse.

I øjeblikket bekæmper man mænds skaldethed ved meget møjsommeligt at hente hår fra nakken og transplantere det dem frem på hovedet. Men nu har forskere fundet en ny metode til at bekæmpe hårtab.

Ved at klone celler fra hårbunden og indsætte dem i huden, kan forskerne nu få menneskehår til at vokse frem i menneskehud. Det er især godt nyt for skaldede kvinder. 9 ud af 10 skaldede kvinder har nemlig ikke nok donorhår til, at det giver mening at ’sprede det ud’ over hele hovedbunden.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan se en video, hvor de nye resultater fremlægges af en forsker med meget flot hår.

»Metoden giver mulighed for at indsætte et stort antal hårsække – eller revitalisere eksisterende hårsække – ved hjælp af celler, der er fremdyrket fra blot et par hundrede donorhår. Det kan gøre hårtransplantation til en mulighed for personer med et begrænset antal hårsække. Herunder kvinder og folk med hårtab på grund af forbrændinger,« siger en af forskerne, Angela M. Christiano, professor i dermatologi ved Columbia University Medical Center i en pressemeddelelse.

Tanken om at klone hår-celler og transplantere dem til hovedbunden er ikke ny. Man har også tidligere forsøgt at klone såkaldte ’dermale papiller’ – de celler, der skaber hårsække. Men det er gået galt, fordi cellerne lynhurtigt lod sig omdanne til almindelige hudceller, når de blev indsat i huden.

Læs også hos Videnskab.dk: Er det mors eller fars skyld, hvis du bliver skaldet?

Anderledes er det med rotter og andre gnavere. Deres hår er meget let at høste, klone og transplantere. Det skyldes, at dermale papiller fra mus – i modsætning til dem fra mennesker – automatisk klumper sig sammen, når de bliver klonet.

Hvis dermale papiller befinder sig i en klump, lader det altså til, at de er særligt modstandsdygtige. Så modstandsdygtige, at de sammen kan udsende signaler om, at der skal sættes gang i produktionen af hårsække.

»Vi regnede med, at hvis vi dyrkede papiller fra mennesker sådan, at de samlede sig på samme måde som gnavercellerne, kunne det skabe de nødvendige betingelser for at fremkalde hårvækst i huden,« siger Claire A. Higgins, forfatter på den videnskabelige artikel.

Forskerne efterprøvede deres hypotese i forsøg, og det viste sig, at den holdt vand.

Læs også hos Videnskab.dk:

Hvorfor bliver mænd skaldede?

Derfor bliver kroppen ældre

Dine gener afgør din alderdom