Ni patienter er døde det sidste år, fordi ventelisten er for lang for at få en respirator på Rigshospitalet. Overlæge og patienter føler sig overhørt.

Ventelisten til Rigshospitalets afdeling for kroniske vejrtrækningssygdomme er så lang, at ni patienter er døde det sidste år, fordi de ikke kunne komme ind og få luft.

Problemet er som de fleste andre steder mangel på kapacitet og ressourcer.

Men selvom Respirationscenter Øst (RCØ), som afdelingen hedder, er en lille afdeling, skal den prioriteres snart, hvis ikke overlæge Michael Laub skal føje endnu flere patienter til dødslisten, fordi de ikke kommer ind og får en hjemmerespirator i tide.

- Det alvorlige er jo, at det primært er folk, som ikke kan få luft, konstaterer han.

Det tager mellem seks og otte måneder at komme ind og få hjælp med vejrtrækningen på RCØ. Det gør det også urealistisk at redde de mellem 60 og 80 patienter, som står på ventelisten nu.

- Nogle gange er der nogen, der melder afbud, og så kan vi tage akutte patienter ind, og det er jo heldigt, men det kan vi langt fra med alle. Så de dør, lyder det fra Michael Laub.

Overlægen har i årevis sammen med Muskelsvindfonden og Rehabiliteringscenter for Muskelsvind prøvet at gøre såvel sygehusledelsen som Region Hovedstaden og sundhedsministeren opmærksom på problemet.

- Vi, der arbejder med sagerne ude i marken, ved, at folk dør uden grund. Og der må vi så konstatere, at der ikke er nogen vilje til det, siger Evald Krog, der er formand for Muskelsvindfonden.

I år 2000 havde RCØ tilknyttet omkring 400 patienter. Nu er der cirka 1400. Alligevel arbejder afdelingen under samme fysiske rammer og har mindre personale at rykke rundt med.

/ritzau/