Danske forskere har ganske overraskende fundet ud af, at korte telomerer, enderne på vores kromosomer, ikke forkorter din levetid. Tvært imod sænker de risikoen for at dø af kræft.

Et nyt dansk studie kan måske føre til en helt ny og bedre kræftbehandling, end vi hidtil har kendt til.

I studiet har forskerne undersøgt de 'ender', som beskytter dine kromosomer, også kendt som 'telomerer'. Vi får ved undfangelsen tildelt forskellige længder telomerer, og disse telomerer slides ned i takt med, at vi bliver ældre.

Hidtil har forskerne ment, at korte telomerer var lig med øget dødelighed. Vi kan nemlig slide dem hurtigere ned og dermed forkorte de telomerer, vi er født med, hvis vi ryger, spiser usundt og motionerer for lidt.
Men nu kan forskerne bag det nye studie konkludere, at den genetiske telomerlængde  - altså den telomerlængde, vi er født med - ikke har en betydning for vores dødelighed generelt. Det skriver Videnskab.dk.

De danske videnskabsfolks forskning viser, at det i forhold til kræftdødelighed faktisk er en fordel at blive født med korte telomerer. Det kom bag på forskerne:

»For os var det et temmelig overraskende resultat,« siger Stig Bojesen, som er professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og overlæge på Herlev Hospital. Han har lavet studiet i samarbejde med reservelæge, postdoc Line Rode og professor Børge Nordestgaard.

Læs mere på Videnskab.dk: Kræft kommer ikke alene – andre sygdomme følger med.

»Vi fandt noget ret interessant i vores genstudie, nemlig at telomerer ikke betyder noget som helst for den generelle dødelighed, men når vi kigger på cancerdødelighed, finder vi det modsatte af det, vi forventede: Folk med disposition for korte telomerer har en nedsat cancerdødelighed,« fortsætter Stig Bojesen.

Vores genetiske telomerlængde har altså ingen betydning for, om vi lever så lang tid, som forskerne ville forvente. Telomerlængden har tilsyneladende kun betydning for vores risiko for at dø af kræft.

Stig Bojesen forklarer, at det er små afvigelser i længden på telomererne, som forårsager en lavere dødelighed hos folk med kortere telomerer.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Voksne mennesker i bamsetøj – en seksuel afvigelse?
Gymnasieelever chikanerer hinanden for at få sex.

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.