Almindelig epilesi-medicin øger risikoen for, at man tager sit liv

Tre af de mest almindelige former for epilepsi-medicin i Danmark øger patienterne lyst til at tage sit liv.

Det er den rystende konklussion i et nyt studie, der netop er offentliggjort i det nyeste nummer af Journal of the American Medical Association.

Pillerne med de alvorlige bivirkning er Lamotrigin, Neurontin og Trileptal, som tusinde af danskere tager hver dag mod blandt andet epilesi. I 2008 blev der ifølge Lægemiddelstyrelsen solgt for over 150 millioner kroner af de tre slags epilepsi-medicin - hvor Lamotrigin er den mest almindelige.

Lægemiddelstyrelksen vil nu se nærmere på det nye studie.

- Vi advarer sådan set allerede på produkterne om en lille øget risiko for selvmordstanker og selvmordsadfærd, når man bruger medicinen. Nu er der så kommet et større studie, der ser på forskellen i risikoen på de forskellige præperater, og det er klart, at det vil indgå i vores overvejelser om man på et tidspunkt skal ændre advarslen, siger Doris Stenver, overlæge i forbrugersikkerhed hos Lægemiddelstyrelsen

I det nye studie indgik næsten 300.000 patienter over 15 år, som var begyndt med medicinen mod sinekramper iperiodenjuli 2001 og december 2006.

- Vi så en øget risiko for selvmordshandlinger i de første 14 dage efter, at behandlingen begyndte, sigerdr. Elisabetta Patornofra Harvard Medical School i Boston, der har stået bag det nye studie til Reuters.

Af de mange deltagere i studiet forsøgte 827 selvmord, hvor 26 lykkedes med at tage sit liv. Ud over dette døde 41 andre deltagere i forsøget på andre voldelige måder.

Risikoen for selvmord ved de tre undersøgte slags elipsimedicin Lamotrigin, Neurontin og Trileptal er alle kraftigt forøget, viser studiet. Og ingen af dem har mindre risiko end andre:

- Det er ikke let at konkludere, hvilken der er mest risikabel. De er alle på samme niveau, siger Elisabetta Patarno fra Harvard Medical School.

Dansk Elipesiforening blev i går kimet ned af bekymrede patienter.

- Og det er vigtigt at sige, at man skal blive ved med at tage medicinen. Er man bekymret skal man eventuelt konsultere sin egen læge. Læger har kendt til denne lidt forøgede risiko for selvmordstanker i årevis, siger direktør Rene Bøgh Larsen til bt.dk.