København: Fra i dag af skal børn med høfeber og andre allergier i næsen forbi lægen for at komme i behandling med en lang række næsesprayer.

Det sker efter, Lægemiddelstyrelsen er blevet opmærksom på, at produkter med steroider såsom binyrebarkhormon kan hæmme børns vækst.

»En af producenterne har lavet et studie, hvor de kan se, at der kan være en smule væksthæmning hos børn. Derfor skal lægemidlerne på recept , så lægen kan kontrollere barnets vækst ,« siger afdelingslæge Hanne Larsen til Ritzau Fokus.

Studiet viser, at væksten risikerer at blive hæmmet med gennemsnitligt 0,27 centimeter, men for enkelte børn op til en halv centimeter på et år, hvis barnet er i behandling i et helt år uden pauser.

»Det kan blive til flere centimeter, hvis der er tale om kontinuerlig behandling over mange år. Og derfor er det nødvendigt, at der er en læge inde over, så man sikrer, at barnet kun bliver behandlet, når det er absolut nødvendigt. For eksempel hvis næsesprayen bliver brugt ved pollenallergi, kan der typisk holdes pause vinteren over, hvor barnet så ikke vil opleve væksthæmning,« siger Hanne Larsen.

Samtidig ændrer Lægemiddelstyrelsen udleveringsbestemmelsen for næsesprayer med steroider, der kun er godkendt til voksne, sådan, at apotekerne kun må udlevere dem til personer over 18 år.

På Aarhus Universitet forklarer afdelingslæge, speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme Jesper Bille, at binyrebarkhormonet kan provokere det endokrine system, også kaldet hormonsystemet, der sørger for at kroppens celler kan "tale med hinanden".

»Normalt er det en meget lille del af den medicin, man sprøjter i næsen, som kommer over i blodet. Men hos børn kan alting snyde, så der kan godt komme mere i blodbanen den vej rundt,« fortæller han.

Receptpligten omfatter ikke almindelige næsesprayer uden steroider, såsom Zymelin og Otrivin. De vil fortsat kunne købes på apoteker, i Supermarkeder og kiosker.

Disse næsesprays er nu omfattet af receptpligt:

Budesonid næsespray 32 mikrogram/dosis fra Sandoz.

Fluticasonpropionat næsespray 50 mikrogram/dosis fra Teva.

Nasacort næsespray 55 mikrogram/dosis fra Sanofi-aventis, Orifarm eller 2Care4

Rhinocort Aqua næsespray 32 mikrogram/dosis fra Astra Zeneca

Disse næsesprays må fremover kun udleveres i håndkøb til personer over 18 år:

Flonase næsespray 50 mikrogram/dosis fra Glaxo Smith Kline.

Flixonase næsespray 50 mikrogram/dosis, 60 dosispakning fra Glaxo Smith Kline.

Beconase næsespray 50 mikrogram/dosis fra Glaxo Smith Kline, 2Care4 eller Europharm.

Triamcinolonacetonid næsespray 55 mikrogram/dosis fra Sanofi-aventis.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Andre læser også