Ny dansk forskning viser, at risikoen for at udvikle kræft på grund af kræftfremkaldende stoffer stiger kraftigt, når stofferne blandes sammen i en cocktail. Det har myndighederne ikke taget højde for i deres risikovurdering.

Når det gælder giftige kemikalier, giver én plus én ikke altid to.

Det viser nye dansk forskning, hvor forskere fra Roskilde Universitet (RUC) har fundet ud af, at den kræftfremkaldende effekt af en cocktail af stoffer er større, end effekten af de enkelte stoffer lagt sammen, skriver Videnskab.dk.

Forskningen sætter fokus på, om reguleringen af giftige stoffer er tilstrækkelig.

»Vores studie viser, at hvis man ikke tager højde for cocktaileffekten, når man fastsætter grænseværdier for potentielt kræftfremkaldende stoffer, kommer man til at sætte grænseværdien for højt. Cocktaileffekten af potentielt kræftfremkaldende stoffer er så stor, at grænseværdierne skal endnu længere ned, hvis vi vil have den ønskede sikkerhedsmargin for koncentrationen af stofferne,« fortæller adjunkt ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på Roskilde Universitet Kristian Syberg.

Læs mere på Videnskab.dk: Mød superdyret, der kan overleve kræft og en dødelig vaccine

I studiet har Kristian Syberg undersøgt kombinationseffekten af to pesticider og stoffet akrylamid, som findes i blandt andet bagte kartofler og chips.

Hver for sig har stofferne potentielt kræftfremkaldende egenskaber, men sammen bliver den kræftfremkaldende effekt meget større, viser studiet.

I forsøgene har Kristian Syberg udsat celler for en kombination af de tre stoffer og undersøgt, hvordan DNA’et inde i cellerne blev beskadiget af cocktailen.

Læs mere på Videnskab.dk: Ny forskning: Selvoptagede mennesker har større risiko for kræft

Forsøgene viste, at cocktailen af potentielle kræftfremkaldende stoffer laver store skader på DNA’et, selv ved koncentrationer af de enkelte stoffer, som er så lave, at stofferne hver for sig ikke har nogen effekt.

»Det er en af de første gange, at nogen viser den her øgede cocktaileffekt for potentielt kræftfremkaldende stoffer. Det viser også, at hvis man ikke tager højde for blandingseffekten, så undervurderer man giftigheden af stofferne ude i miljøet. Det er skræmmende,« fortæller Kristian Syberg.

Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen er professor i toksikologi og centerleder ved Center for Arktisk Sundhed på Aarhus Universitet.

Hun har læst det nye studie og synes, at det er spændende, at cocktaileffekten ikke bare gælder eksempelvis hormonforstyrrende stoffer, men også kræftfremkaldende stoffer.

Læs mere på Videnskab.dk: Svampeterapi mod rygning

Eva Cecilie Bonefeldt-Jørgensen mener også, at det er godt med flere af denne slags studier, der kan vise, hvor vigtigt det er, at cocktaileffekten skal medtages, når myndigheder fastsætter grænseværdier for kemikalier.

»Studiet er et godt eksempel på, hvorfor vi ikke bare kan tro, at den samlede giftige effekt af en række stoffer er lig med den giftige effekt af stofferne lagt sammen. De enkelte stoffer siger os reelt set ikke noget, da vi aldrig kun udsættes for et stof ad gangen.«

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.