Kræftens Bekæmpelse mener, at hospitaler, der ikke kan levere en kræftbehandling i top, bør stoppe behandlingen

Har du kræft i prostata, får du den bedste behandling på Herlev Hospital, mens lungekræftpatienter skal satse på sygehusene i Aarhus eller Vejle.

Omkring 250.000 danskere lever i dag med en kræftdiagnose, og kræft er den hyppigste dødsårsag blandt mennesker under 65 år. Derfor er en hurtig diagnose samt hurtig og professionel behandling altafgørende.

Fagbladet Dagens Medicin har netop gennemgået videnskabelige databaser og rapporter for at se hvilke hospitaler, der giver de danske patienter den bedste behandling inden for 10 kræftspecialer.

Resultaterne viser, at der er stor forskel på, hvor gode de danske sygehuse er til at behandle de samme kræftsygdomme.

Det er ikke er acceptabelt, mener Kræftens Bekæmpelse.

- Det undrer os meget, at det er de samme hospitaler, der scorer lavt igen og igen, og det er de samme problemstillinger, som gør sig gældende år efter år. Det er meget utilfredsstillende, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard.

Der er ingen tvivl om, at danskerne vil have – og har også betalt for – et fremragende sundhedsvæsen. Det betyder, at resultaterne skal ligge i top, forklarer Leif Vestergaard.

- Hvis et hospital ikke kan levere en behandling i top på et bestemt område, så må de hellere lade være med at tilbyde behandlingen det sted, siger han og pointerer, at det er regionsrådene, der har handlepligt.

Danske Regioner anerkender, at der kan være forskel på kvaliteten af den behandling, som danske kræftpatienter får, men de mener ikke, at forskellene er så store.

Danske Regioner er dog parate til at lukke afdelinger, hvis de ikke lever op til kvalitetskravene.

- Vi ryster ikke på hånden i forhold til at samle kræftbehandlingen færre steder, hvis den ikke lever op til kvalitetskravene, og der ikke sker forbedringer. Det har vi gjort før, siger formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg Ulla Astman. Der er dog pt. ingen planer om at lukke kræftbehandlinger.

Køb BT i dag og se hvilke af landets hospitaler, der er bedst til at behandle de forskellige kræftsygdomme.