En tur op ad trappen kan føles som et helt maratonløb for mange af de 600.000 danskere, der bliver behandlet med kolesterolmedicin med statiner på grund af et alt for højt kolesteroltal.

Nu har en række forskere formentlig fundet ud af hvorfor. En ny undersøgelse fra Københavns Universitets Center for Sund Aldring har nemlig påvist et sammenfald mellem statinbehandlingen og en nedsat energidannelse i musklerne. Statinbehandling, som virker ved at dæmme op for leverens evne til at danne kolesterol, giver mange patienter bivirkninger i form af muskelsmerter.

Forskerne har i første omgang undersøgt tyve danskere, hvoraf de ti var i statinbehandling.

Hos de ti i behandling konstaterede man en nedsat energidannelse, samt en lavere mængde af proteinet Q10.

- Vi har nu vist, at energidannelsen i musklerne er påvirket af statinbehandling. Vi har en formodning om, at det kan være den direkte årsag til muskelsvaghed og smerter hos patienterne, fortæller professor Flemming Dela fra Københavns Universitet.

’Interessant undersøgelse’

- En kendt bivirkning ved behandling med statinpræparater er muskelsmerter. Op mod 75 procent af de fysisk aktive patienter, der er i behandling mod forhøjet kolesterol, oplever smerterne. Det kan afholde mange fra at indtage medicinen, siger professor Flemming Dela.

Og det er Steen Stender, overlæge på Gentofte Hospital enig i. Han hilser undersøgelsen velkommen.

- Muskelsmerter er hovedbivirkningen ved statinbehandling, og det afholder nogle fra at tage medicinen. Nogle, for hvem det faktisk er livsvigtigt. Så det er en meget interessant undersøgelse, siger han og fortsætter:

- Det er jo fint, hvis man finder ud af, at der så kan behandles med Q10, som man kan give dem, der lider af bivirkningerne, siger han.

Undersøgelsen er trykt i det anerkendte tidsskrift Journal of American College of Cardiology, og Flemming Dela håber nu på, at der kan findes flere midler til en større undersøgelse af op til 400 personer.