Danske og franske forskere har fundet et nyt hormon, der muligvis kan være med til at forhindre overvægt.

Der er godt nyt til overvægtige, der er trætte af at få at vide, at de bare skal tage sig sammen, dyrke noget mere motion og spise lidt mindre for at komme af med de ekstra kilo. Forskere har nemlig fundet et nyt hormon, som bekræfter, at fedme formentlig kan reguleres ved at påvirke hormonet.

Det er forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, der sammen med forskere fra Université de Toulouse og Maatricht University of Nestlé Institute of Health Sciences, der har identificeret hormonet - FAM46A. Resultaterne er for nylig offentliggjort i det anerkendte sundhedsvidenskabelige tidsskrift, Nature Communications.

»Det giver os bedre mulighed for at forstå, hvad det er, der gør, at folk ikke bliver tilstrækkeligt mætte, selvom de har meget fedt i deres depoter,« siger en af forskerne bag studiet, professor Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

FAM46A har den evne, at det kan regulere kroppens niveau af et andet vigtigt mæthedshormon - såkaldt leptin. Mangel på leptin gør, at vi føler sult, og forskere har siden 1994 ment, at det er nøglen til at forstå, hvorfor kroppen med næb og kløer altid forsøger at besvare, forsvare og måske endda udbygge den fedtmasse, der er i kroppen. Derfor er vægttab ofte en langt sværere opgave end at undgå at tage på.

Forskere vil i kommende forsøg prøve at hæmme produktionen af FAM46A ved hjælp af en fiberrig kost og kulhydrater, der giver lave blodsukkerstigninger.

»Vi har en ide om, at det kan påvirke hormonet, så vi bliver mindre sultne,« siger han.

Godt 65 pct. af alle voksne danskere er overvægtige, og ca. 15-18 pct. lider af direkte fedme. Men ved at finde ud af, hvordan hormonerne reguleres, kan antallet i fremtiden måske blive mindre.

»Det er rigtig svært at få folk til at spise sundere og dyrke mere motion, og derfor kunne det jo være fantastisk, hvis vi i kampen mod fedme kunne påvirke leptin,« siger Arne Astrup.

Medicinalindustrien har allerede vist interesse for forskningen, fordi det måske også vil kunne bruges til at udvikle et lægemiddel, der kunne have samme effekt som den fiberrige kost.

Men indtil forskerne finder ud af, hvordan de skal påvirke FAM46A, er rådet fra Arne Astrup, at man bl.a. kan forsøge sig med at spise efter sit blodsukker.

»Vi har efterhånden fået en forståelse for, at folk er meget forskellige, så hvad der virker for mig, virker ikke nødvendigvis for dig,« siger Arne Astrup, der har skrevet mere om denne måde at spise på i bogen 'Spis efter dit blodsukker'.

Er dit blodsukker let forhøjet, vil man f.eks. tage på af høje kulhydrater fra hvidt brød, ris, pasta og slik. Mens typen af kulhydrater derimod har mindre betydning for ens vægttab, hvis blodsukkeret er normalt.

Din praktiserende læge kan måle dit blodsukker, men du kan også selv købe et lille apparat, hvor du med et lille prik i fingeren selv kan måle det.