Kræft: Syv ud af 10 kvinder har stadig deres bryster efter en kræftoperation.

Brystkræft klinger fælt af død og ødelæggelse. Men faktisk overlever langt de fleste kvinder i dag sygdommen. Det samme gør deres bryster. Efter en brystkræftoperation vågner syv ud af ti kvinder i dag op med begge bryster i behold. - Der er sket en enorm udvikling. For fem år siden var det kun ca. hver fjerde af patienterne, der fik en brystbevarende operation. I dag er det 70 pct. Både patienter og behandlere ønsker, at behandlingen skal være så skånsom og så lidt vansirende som muligt, siger Peer Christiansen, der er professor i brystkræftkirurgi på Aarhus Universitetshospital og formand for Danish Breast Cancer Group (DBCG). Årsagen til succesen med de brystbevarende operationer er, at kirurgerne er blevet langt dygtigere.

Graver et større hul

- I dag kan vi fjerne meget mere væv end tidligere for at forhindre, at kræften spreder sig. Vi anvender nye plastikkirurgiske teknikker, der gør, at vi kan ommøblere brystets væv. Vi kan simpelthen grave et større hul i brystet og alligevel genskabe udseende og form. Desuden har vi også mulighed for at give kemoterapi først, så svulsten skrumper, før vi opererer, siger Peer Christiansen. En brystbevarende operation er ikke altid en mulighed. F.eks. bruges teknikken ikke på kvinder med store kræftknuder og kvinder med hjerte- eller lungeproblemer. For meget unge kvinder kan en brystbevarende operation heller ikke altid komme på tale. - Det virker ulogisk, fordi unge kvinder er mest interesseret i at bevare deres bryster. Men typisk anbefaler vi unge en bortoperation, fordi sygdommen i den gruppe oftere kommer tilbage, siger Peer Christiansen. Et af de vigtigste argumenter for at bevare brysterne er, at mange kvinder i dag lever længe efter, at de har fået stillet diagnosen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse rammes flere end 4.000 kvinder hvert år af brystkræft. Men mens 40 pct. af patienterne for 30 år siden døde af sygdommen i løbet af fem år, er det i dag kun den triste virkelighed for ca. 20 pct. - Det går fantastisk fremad. Langt hovedparten overlever sygdommen. Ti års-overlevelsen er nu oppe på 70-80 pct., siger Peer Christiansen. De kvinder, der beholder brysterne, har lige så gode chancer for at overleve som dem, der får fjernet hele brystet. - Vi har fulgt patienter over 25 år. Undersøgelser viser, at der ikke er forskel på overlevelsen, siger Peer Christiansen.

Kræften vender tilbage

Men der er forskel på, hvor ofte kræften vender tilbage. En kvinde, der får fjernet hele brystet, er mere sikker på, at kræften ikke vender tilbage, end hende der vælger at bevare brystet. - Vi ved, at alle kvinder har 10 pct. risiko for at få brystkræft. Har man haft brystkræft én gang, er risikoen for at få brystkræft i det andet bryst af samme størrelse. Efter en brystbevarende operation er der imidlertid også risiko for at få ny brystkræft i det bryst, der allerede har været ramt, siger Peer Christiansen. Han mener dog ikke, at det skal afholde kvinderne fra at vælge en brystbevarende operation. For kombineres en brystbevarende operation med strålebehandling, er overlevelsen den samme som efter bortoperation af hele brystet.hlho@bt.dk