Ekspert: Forkert brug af smartphones kan føre til overbelastning og skader på fingerleddene.

Da computeren blev gjort populær i 19990'erne opdagede danskerne en ny lidelse. 'Musearm' blev fænomenet kaldt, og selvom navnet først affødte latter, udviklede musearm sig hurtigt til lidt af en folkesygdom med nedsat arbejdsevne og langtidssygemeldinger på samvittigheden.

I dag har teknologien ændret sig, og med den nye teknologi følger også nye lidelser. Et hashtag på de sociale medier udråber 'smartphonepinky' - på dansk: smartphonefinger - til at være den nye store lidelse blandt teknologibrugere. At dømme efter billederne, der bliver lagt på nettet, kan overdreven brug af en smartphone ligefrem ændre den menneskelige anatomi. Så inden du læser videre: Kig lige på din lillefinger. Er den bøjet ud af facon ligesom denne her:

Verden er blevet opmærsom på smartphonefinger efter at den Japanske mobiltelefonproducent NTT Docomo udsendte en advarsel på twitter om, at forkert brug af en mobiltelefon kan føre til skader på lillefingeren. Det forstås, at skader især opstår, hvis man støtter mobiltelefonen på lilefingeren.

Tim Allardyce, en anerkendt physioterapeut, siger til internetmagasinet FEMAIL, at man især risikerer skader, hvis man skriver mange sms-beskeder og emails. Det kan føre til en belastningsskader i fingerleddene:

»På kort sigt kan det medføre hypermobilitet af de små led i fingrene, hvor ledbåndene bliver forstrakte. På længere sigt, over en periode på flere årtier, kan overforbrug af fingre og tommelfingre forårsage osteo-arthritis som er brusk der degenererer mellem leddene,« siger han ifølge Dailymail.

Hvis du følger nogle enkle råd kan du dog stadig nå forhindre, at fingerskaderne bliver alt for voldsomme.

- Hold din Smartphone på forskellige måder.

- Undgå at bruge for lang tid med din smartphone i hånden.

- Brug en holder, hvor du stiller din smartphine.

- Brug en voicefunktion til at diktere beskeder, så du ikke taster så meget.

Smartphonefinger er ikke den eneste lidelse, man risikerer at pådrage sig fra overdreven brug af moderne informationsteknologi. Sidste år udpegede forskere noget de kalder 'teckneck' - teknologinakke, som man får ved at sidde for længe bøjet over sin smartphone eller tablet.