Foto: Iris
Der svirrer rygter om, at man risikerer at få alvorlige sygdomme, hvis man går ud i kulden med vådt hår. Det viser sig faktisk, at der i ekstreme tilfælde er noget om snakken.

Nettet svirrer med rygter om, hvad der er sundt og hvad der kan slå dig ihjel. Nogle af dem virker mere skræmmende end andre. Har du f.eks. hørt, at du risikerer at dø, hvis du går udenfor med vådt hår?

En dansk kvinde er stødt på påstanden op til flere gange, så hun har bedt Videnskab.dk om videnskabens hjælp til at få et endeligt svar: er der hold i påstanden?

Læs også på Videnskab.dk: Bliver jeg forkølet af at være kold?

Det viser sig faktisk, at du bliver lettere syg, hvis du bevæger dig ud i kulden med vådt hår.

- Der er generelt et ekstra stort varmetab fra ens hoved, så det er ikke uden grund, man skal passe på at klæde sig varmt på, når det er koldt. Og i den sammenhæng er vådt hår ikke nogen god ide. Det øger varmetabet, fordi kroppen forsøger at få vandet til at fordampe, beretter Jan Pravsgaard Christensen, professor med speciale i immunforsvaret ved Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi.

Generelt har vi lettere ved at blive forkølet, når det er koldt, fordi kulde populært sagt svækker slimhinderne, som er vores første værn mod bakterier og virus, der kommer ind i kroppen udefra.

Da vådt hår gør vores krop lidt koldere – ligesom mange andre småting som f.eks. meget kolde fødder kan gøre det (som vist i et engelsk forsøg) – er det altså ikke helt skævt at sige, at man har højere risiko for at blive syg, hvis man går udenfor med vådt hår.

Læs også på Videnskab.dk: Sex-dufte jager influenza på flugt

Spørgsmålet er så, om man i særlig grad risikerer at hive den potentielt dødelige sygdom meningitis til sig? Tanken virker umiddelbart ikke helt tosset, for meningitis – hjernehindebetændelse – starter faktisk ved, at man får enten virus eller bakterier ind i næse eller svælg, ligesom man kender det fra den mere udbredte og generelt mindre skadelige influenza.

Ifølge afdelingslæge ved Statens Serum Institut, Palle Valentiner-Branth, spreder den alvorligste form for meningitis sig i epidemier hvert år, når det er tørtid i det såkaldte meningitisbælte i Afrika syd for Sahara. En teori lyder, at årsagen kan være, at når slimhinderne tørrer ud, så har den dødsensfarlige meningokokbakterie nemmere ved at trænge ind i kroppen.

Læs også på Videnskab.dk: Tropesygdommens skrækkelige top-10


- Man kan sige, at når den relative luftfugtighed om vinteren er nedsat i Danmark, ligesom den er i Afrika under tørtiden, så vil den relative risiko for at få meningitis altså stige, når det er koldt herhjemme, vurderer Palle Valentiner-Branth, der også er afsnitsleder på Statens Serum Institut.

Men – og der er et stort men. Du skal altså ikke gå i panik. Det er nemlig langt fra sandsynligt, at dit våde hår i realiteten vil være med til at give dig meningitis. Palle Valentiner-Branth peger på, at knap 100 danskere årligt bliver ramt af meningitis på grund af meningokok-bakterien.

Læs også på Videnskab.dk: Ti myter om influenza og forkølelse

Samtidig har Palle Valentiner-Branth aldrig hørt om nogen undersøgelser, der skulle have fundet en direkte kobling mellem koldt vejr og risikoen for at få meningitis.

- Så alt i alt mener jeg ikke, at der er nogen grund til, at risikoen for meningitis skulle få nogen til at frygte at gå på gaden med vådt hår. Det er en sjælden sygdom, og man skal ikke være bange for at få meningitis, bare fordi man bliver afkølet, konkluderer Palle Valentiner-Branth.

Relaterede artikler på Videnskab.dk:

Bliv hjemme, selvom du er rask
Hvem bliver ramt af meningitis?
Influenza vil have tør og kold luft

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.