Kalk i kosten holder vægten nede, viser et nyt dansk studie, som samtidig peger på, at kalk særligt gavner folk med genetisk tilbøjelighed til ekstra sul på maven.

Mejeriproducenterne har fået endnu en anledning til at klappe i hænderne, efter at endnu et dansk studie viser, at den kalk, som vi gerne får ind med morgenmaden i mælken eller osten, kan holde os slanke.

Som noget nyt tyder det på, at det især gør sig gældende for folk med genetisk tilbøjelighed til en stor livvidde. Studiet er gennemført af en række forskere ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Frederiksberg Hospital, skriver Videnskab.dk. http://videnskab.dk/krop-sundhed/kalk-i-kosten-forebygger-fedme

- Vi finder en generel sammenhæng mellem indtag af kalk via kosten og reduceret vægtøgning, som er i god tråd med tidligere undersøgelser, der ligeledes viser denne sammenhæng, siger Sofus C. Larsen, som er ph.d.-studerende ved Institut for Sygdomsforebyggelse og primus motor på undersøgelsen.

Lidt overraskende fandt forskerne også, at folk med genetisk tilbøjelighed til ekstra meget fedt om maven muligvis får en ekstra gevinst af kalk i kosten i form af færre centimeter om livet.

Læs også hos Videnskab.dk: Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

- Vi finder så en lille tendens til, at folk, der er genetisk tilbøjelige til at have en stor livvidde, kan have lidt ekstra glæde ved at spise kost med et højt kalkindhold, hvis de skulle ønske at reducere deres livvidde, siger Sofus C. Larsen.

Resultaterne er blevet offentliggjort i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition. Kalkens slankende effekt er blevet påvist i flere både danske og udenlandske undersøgelser. Biologisk set mener man, at kalk binder fedtsyrer i tarmen, så fedtet ryger ud med afføringen uden at blive optaget i kroppen, hvilket kan medføre vægttab over tid.

- Generelt viser vores og tidligere undersøgelser ikke, at kalk har en kæmpe effekt på vægttab. Det er en meget moderat sammenhæng, men selvom du finder en svag sammenhæng, så kan der godt være nogle undergrupper i befolkningen, hvor den sammenhæng ikke eksisterer, og nogen, hvor den sammenhæng er større. Det er i korte træk det, vi leder efter, forklarer Sofus C. Larsen, der understreger, at man forskningsmæssigt kun har kradset i overfladen på området.

Det overordnede mål med studiet var derfor at undersøge, om kalk i kosten har en større betydning for nogle mennesker end for andre. Man har derfor kigget nærmere på, om sammenhængen mellem kalkindtag og den efterfølgende ændring i vægt og talje afhænger af antallet af fedmerelaterede gen-varianter.

Læs også hos Videnskab.dk: Top 5: Se de vildeste dyrepenisser

- Der er nogle interessante perspektiver, hvis man kan finde nogle kostfaktorer, som er særligt fordelagtige for folk, der har genetisk disposition for fedme, forklarer Sofus C. Larsen.

Man fandt dog ingen tegn på, at calcium i særlig grad forebygger vægtøgning blandt personer med en høj genetisk disposition til fedme. Men efter man opdelte de genetiske varianter i tre specifikke scores, fandt man dog en lille tendens til, at calcium i særlig grad forebygger, at taljen øges, hvis man er genetisk tilbøjelig til en stor livvidde.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kalk og D-vitamin gør dig til en overlever

En stor bagdel kan være en stor fordel

Taber jeg mig mest i koldt eller varmt vejr?