Ventetid: 56-årige John Christiansen har konstante rygsmerter. Han fik først tilbudt en undersøgelse om 3,5 år

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Når 56-årige John Christiansen fra Aalborg tager et skridt, føles det som om, at han får stød op gennem ryggen. Nogle gange føles det som om, han har kramper i benene hele tiden – andre gange har han svært ved at føle sine fødder.

I tre måneder har John Christiansen haft stærke rygsmerter. Den 9. december fik han så et brev om, at han kunne komme til undersøgelse på Aalborg Sygehus 28. august 2015 – altså om mere end 3,5 år.

- Jeg troede, det var en trykfejl. Jeg ringede og spurgte, om sygehuset tog gas på mig, men det gjorde de desværre ikke, siger John Christiansen.

Skuffet over systemet

John Christiansen har ligesom andre danskere udsigt til flere års venten, før de kan få undersøgt deres smerter i det offentlige.

B.T. kunne i sidste uge fortælle om 93-årige Poul Schøller Larsen, som har fået tid til undersøgelse i januar 2015 på Glostrup Hospital, efter hans øje er blevet skadet. Læs mere om det her

Og i Greve tager 28-årige Mia Vejlbjerg op mod 20 piller hver dag for at klare smerterne i hovedet, indtil hun kan blive undersøgt på Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital i januar 2013.

- Jeg synes, det er latterligt. Jeg er skuffet over systemet, siger John Christiansen.

Han har svært ved at gå mere end 20 meter af gangen, og selvom han på grund af hjerteproblemer har tabt 30 kilo, så han i dag vejer 128 kilo, kan han ikke slippe af med smerterne. Johns egen læge har mistanke om, at smerterne skyldes en diskosprolaps. Han er faldet to gange på gaden, hvor det føles som om, at det venstre ben forsvinder under ham.

- Det er ikke rimeligt, at man skal vente så længe. Der må kunne gøres noget. Alternativet er, at jeg smider mig på gaden, så de tager mig med på sygehuset. Så må jeg skabe mig lidt og overdrive, så de tager mig ind, for smerterne er så voldsomme ind imellem, siger han.

Læs også: Brev til 99-årig: Du kan få tid i 2014

På Reumatologisk afdeling på Aalborg Sygehus, hvor John Christensen skal behandles, erkender man, at man er hårdt ramt af de lange ventelister.

- Vi har desværre i region Nordjylland lange ventetider for en del reumatologiske patienter. Der er uddannet meget få reumatologer de sidste 20 år, siger overlæge Vivian Kjær Hansen. Derfor vokser ventelisterne sig skyhøje.

- Sygehusloven siger, at patienterne SKAL have en tid. Vi tager udgangspunkt i, hvor mange patienter i de enkelte ventegrupper vi har kunnet se inden for eksempelvis tre måneder. Hvis vi kun kan tage 4 patienter om måneden ud af hundrede henvisninger, så tager det jo lang tid. Og de sygeste patienter kommer hele tiden frem i køen, forklarer hun.

Hun henviser samtidig til det frie sygehusvalg, der gør det muligt at søge behandling hos private klinikker på det offentliges regning, ligesom man kan vælge et andet offentligt sygehus.

For John Christensen endte året alligevel med en glædelig nyhed. Efter den første indkaldelse fik han nytårsaftensdag et nyt brev fra sygehuset, efter hans egen læge havde henvendt sig med nye oplysninger om John Christensens smerter.

Nu har han fået en tid på Aalborg Sygehus allerede i januar i år.

HAR DU OPLEVET NOGET LIGNENDE? KONTAKT BT PÅ 1929@BT.DK