Et stort udbrud af influenza har ramt Danmark, og kulden får influenzavirus til at overleve længere tid i luften og potentielt ramme flere

Flere danskere har allerede fejret jul og nytår i sygesengen, men langt flere kommer i det nye år til at pakke sig ned under dynen.

Et stort udbrud af influenza har nemlig ramt Danmark, og de seneste dages minusgrader gør det kun nemmere for sygdommen at sprede sig.

Kulden betyder nemlig, at influenzavirus overlever længere tid udenfor kroppen, så den potentielt kan nå at ramme flere. Det forklarer professor i infektionsimmunologi Jan Pravsgaard Christensen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

»Så har virusset simpelthen længere tid til at finde en ny vært, som den kan ramme. Derfor ser vi også typisk influenzaepidemier i vintermånederne,« siger han.

Kulden får os også til at rykke tættere sammen. Vi er mere indenfor og vælger f.eks. en tætpakket bus fremfor cyklen. Når vi er flere samlet, er der større risiko for, at én iblandt os er influenzaramt, og samtidig er afstanden, som virusset skal rejse for at finde en ny vært, kortere.

»Jo mere, vi klumper os sammen, des større risiko er der for at redde sig en influenza,« siger Jan Pravs­gaard Christensen.

Fordobling af influenza-tilfælde

I de sidste to uger af december har Statens Serum Institut set en betydelig stigning i antallet af personer, der har fået påvist influenza. Mens der i uge 50 var 91 tilfælde, var der i uge 51 og 52 hhv. 126 og 190 registrerede tilfælde. Der er altså sket mere end en fordobling af tilfælde på to uger. Og det er netop det, der sker, forklarer Jan Pravsgaard Christensen: »En person er ramt og kommer lidt for tidligt tilbage på arbejde. Han smitter to. To bliver til fire. Fire bliver til otte. Og så er pyramidespillet i gang.«

Det er langtfra alle influenzatilfælde, som registreres hos Statens Serum Institut, da mange er tilbage på benene efter en uges tid under dynen med hovedpine, feber, hoste og manglende appetit, og derfor ikke har været forbi lægen. For nogle er sygdommen dog så alvorlig, at det kræver indlæggelse, fordi tilstanden kan blive livstruende.

For særligt udsatte som ældre, gravide og personer med i forvejen nedsat immunforsvar er der god grund til at være ekstra opmærksom de næste måneder og overveje en influenzavaccine. Sæsonen kan nemlig se ud til at blive lang og hård, fordi den er skudt så tidligt i gang, forklarer overlæge og afsnitsleder ved Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause.

»Jo tidligere den begynder, desstørre sandsynlighed er der for, at den når at ramme flere, før vi når foråret, hvor vejret ændrer sig, og folk begynder at opholde sig mere ude. Sansynligheden for en længerevarende og hård sæson er derfor større, jo tidligere den sætter ind,« siger hun.