Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix

København er ramt af influenza, og i de kommende dage vil influenzaen brede sig til resten af landet

Mange danskere i hovedstadsområdet har allerede måttet tilbringe julen i sengen med feber, ondt i halsen og muskelsmerter.

Den årlige omgang influenza har ramt landet og vil formentlig hærge i de kommende uger. Det fortæller professor i virussygdomme og formand for influenzaudvalget i Region Hovedstaden Jens Lundgren.

- Influenzaen vil typisk hærge i to til fire uger. Da mange har været på familiebesøg rundt omkring i landet her i julen, er det mest sandsynligt, at influenzaen vil sprede sig til hele landet i de kommende dage, siger Jens Lundgren. 

Læs også: det skal du gøre, hvis du har fået influenza

Lægevagten kimet ned

Indtil videre er det dog særligt hovedstadsområdet, som er ramt.

- Influenzaen har kun været i landet i få dage, og endnu er det kun i Region Hovedstaden, at man har så mange tilfælde, at myndighederne er gået ud med et influenzavarsel til udsatte borgere, siger Jens Lundgren.

Lægevagten og akuttelefonen 1813 i hovedstaden har været kimet ned af syge københavnere. Men ifølge Jens Lundgren er der ikke grund til at søge læge, bare fordi man har fået influenza.

- Influenza er ikke farligt. Det er en virus, som kommer på besøg hvert år, og der er ikke andet at gøre end at gå i seng og vente på, at det er overstået, siger Jens Lundgren.

Se de første symptomer på influenza på Netdoktor.dk

Udsatte risikerer lungebetændelse

Kun særligt udsatte borgere bør kontakte lægen i forbindelse medinfluenza.Det drejer sig om dem, som også tilbydes den gratis influenzavaccine, nemlig ældre og folk, som i forvejen er syge og derfor har nedsat immunforsvar.

- De udsatte grupper kan risikere mere alvorlige symptomer som for eksempel lungebetændelse, og derfor er det vigtigt, at de kontakter en læge, så vi kan se, om vi kan gøre noget for dem, siger Jens Lundgren og fortsætter:

- Andre borgere bør kun kontakte en læge, hvis deres symptomer forværres efter tre til fem dage.

Vaccine er ingen garanti

Selvom man er blevet vaccineret, kan man ikke være sikker på, at man undgår influenzaen.

- Vaccinen er ikke 100 procent effektiv, så man kan godt udvikle en reel influenza, selvom man er blevet vaccineret, forklarer Jens Lundgren

Skal du lade dig vaccinere mod influenza? Find ud af det på Netdoktor.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.