Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Subbotina Anna / Foto: Scanpix / Iris

Næsten tusind flere ældre end forventet er foreløbig døde i vinteren 2012-13. Årsagen er sæsonens influenza. Statens Serum Institut forventede, at cirka 5.500 ældre medborgere ville dø i løbet af denne vinter. Nu er det tal oppe på 6.466 ældre danskere. Altså knap 1.000 flere end forventet.

Bør du vaccineres mod influenza?

- Flere dødsfald om vinteren er en kendt variation, som ikke er mærkelig, fordi der er flere infektioner om vinteren end om sommeren. Og det er jo ofte infektionerne, der tager livet af folk. I år er det så influenzaen, der gør ondt værre, siger Kåre Mølbak, der er overlæge i epidemiologi ved Statens Serum Institut.

Omkring halvdelen af alle danske ældre over 65 er blevet vaccineret mod influenza. Men det er med en vaccine, der har vist sig ikke at virke optimalt, fordi denne vinters influenzavirus er en anden end sidste års.

- Det hænger sammen med at en influenzavirus har ændret sig, og at mange mennesker derfor er modtagelige overfor den, siger Jens Lundgren, overlæge ved Rigshospitalets Epidemiklinik.

Influenza

Statens Serum Institut udvikler hvert år influenzavaccinen ud fra hvilken virus, de forventer, kommer til at husere. Det ved man aldrig helt præcist, før influenzasæsonen går i gang. En sæson, der stadig er i gang.

- Det er ikke lige så slemt som til at begynde med, men der er stadig influenza og nu er vi altså i februar. Det er usædvanligt, at det tager så lang tid, siger Jens Lundgren.

Det endelige antal ældre, der er bukket under i løbet af influenzasæsonen, bliver først opgjort, når sæsonen er slut.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.