Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

For 14 år siden havde norske Bjørnar Krisner et aktivt liv og en håbefuld karriere foran sig. Virkeligheden ændrede sig dog pludseligt for den nu 40-årige nordmand, der har tilbragt mere end 14 år ufrivilligt hos sine forældre - 11 af dem i et mørkt rum.

TV2 Norge beretter om den mærkværdige historie, der tilhører den 40-årige Bjørnar Krisner. Han lider af kronisk træthedssyndrom. I hans tilfælde gør det, at enhver fysisk og mental anstrengelse tærer for meget på kræfterne, og han må hvile sig. Ofte i flere måneder ad gangen.

Bjørnar Krisner opdagende sygdommen ved et tilfælde. Han arbejdede som journalist hos den norske tv-station NRK og levede en aktiv livsstil. I december 2002 følte han sig til sidst så slidt og dårlig, at hans forældre hentede ham hjem i huset. Det hjem har han ikke forladt siden.

Gennem de seneste 11 år har det samtidigt betydet, at han ikke har set dagens lys. Eller noget lys. Han har ligget i et mørkt rum hos forældrene i 11 år, fordi lys og lyd er for anstrengende for ham. Kun i korte perioder er han vågen og klarsynet. Det resulterede i en kort samtale med broderen Frode.

»Da sagde han: 'Jeg har ikke set mit spejlbillede i mine 30'ere'. Det var meget mærkeligt og ubehageligt. Det slog i maven, fordi det blev så virkeligt, hvad han er gået glip af,« siger Frode til TV2 Norge.

Ifølge mediet fik familien længe at vide, at der var noget galt i hovedet på ham. To norske kræftlæger, Øystein Fluge og Olav Mella, fandt i 2011 ud af, at kræftmedicinen Rituximab har en positiv virkning på folk, der lider af kronisk træthedssyndrom, og de to læger fik derfor stillet flere midler til rådighed for forskning inden for kronisk træthedssyndrom.

Således har de to læger fundet ud af, at sygdommen ikke sidder i hovedet. Lægerne sammenlignede blodprøver fra 200 patienter hos patienter med kronisk træthedssyndrom med blodprøver fra 100 raske mennesker. Her fandt de et mønster, der viser, at de patienter havde større besvær med energistofskiftet - altså at omsætte sukker til energi.

Det giver familien tro på, at Bjørnar Krisner nok skal få flere vågne oplevelser i sit liv. Blandt andet noget så simpelt som at komme på Facebook drømmer den 40-årige nordmand om.

»Vi har snakket om Facebook og Youtube og alle disse fantastisk opfindelser, som for ham bare er et mysterium. Og han synes, det var vældig fascinerende, og han glæder sig til at prøve det,« fortæller bror Frode, der har oprettet en Facebook-side til ære for Bjørnar. Det kan du se længere oppe i artiklen.

Andre læser også