Kun ni ud af 34 forsikrings- og pensionsselskaber anerkender demenssygdomme som kritiske, viser en optælling foretaget af Alzheimerforeningen for BT

Hvis du bliver ramt af en kræftsvulst, en hjerneblødning eller får en blodprop i hjertet, så kan du få udbetalt en kontant erstatning, hvis du har en forsikring mod kritisk sygdom hos f.eks. Tryg eller Pension Danmark. Men bliver du derimod ramt af alzheimer eller en anden demenssygdom, er der hos de fleste forsikringsselskaber ingen erstatning at komme efter.

Det viser en optælling blandt 34 forsikrings- og pensionsselskaber, som Alzheimerforeningen netop har foretaget for BT. Ud af de 34 selskaber er det kun ni, der anerkender demenssygdomme som kritiske. Det er ifølge foreningen ’en helt urimelig forskelsbehandling’.

»Der er ingen rationel forklaring på, hvorfor de mange tusind mennesker, der får en dødelig demenssygdom, ikke har mulighed for at få den samme kompensation som ved andre sygdomme. Det er ren økonomisk tænkning fra forsikringsselskaberne, og de løber ganske enkelt fra deres ansvar. Vi vil derfor kraftigt opfordre dem til at ændre på deres betingelser,« siger Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen.

Demens-sygdomme er karakteriseret ved, at man gradvist mister evnen til at koncentrere sig, huske og tale. Med tiden bliver sygdommen så alvorlig, at den påvirker de områder i hjernen, som styrer vores bevægelser og vejrtrækning, og til slut dør man. Omkring 84.000 danskere anslås at være ramt, men i 2040 forventes antallet af demente over 60 år at være vokset til 150.000 danskere.

Sygdommen rammer ældre

Underdirektør i Forsikring og Pension Anne Seiersen afviser, at forsikrings- og pensionsselskaberne løber fra deres ansvar.

»Heldigvis rammer sygdommen jo ofte ældre over 65 år, og hvis du derfor har en forsikring med dækning for kritisk sygdom, er der ikke det store vundet, fordi dækningen hos de fleste selskaber stopper omkring de 60 eller 65 år. Jeg mener, det er vigtigere, at forsikringsselskaberne dækker det indkomsttab, man får, hvis man mister sin arbejdsevne, fremfor et engangsbeløb, når man får selve diagnosen. Og det gør de jo i dag, hvis man bliver ramt af Alzheimers Sygdom,« siger hun.

Tidligere har forsikrings- og pensionsselskaber argumenteret med, at den manglende dækning skyldes, at der ikke kan stilles en præcis nok diagnose. Og sådan lyder argumentet stadig i mange selskaber, forklarer underdirektøren:

Svært at stille diagnose

»Alzheimers Sygdom er ikke så let at diagnosticere, fordi den kan være svær at afgrænse fra andre demens-sygdomme med lignende symptomer, og det foregår ofte ved at udelukke andre former for sygdom,« siger Anne Seiersen og understreger, at Forsikring og Pension hverken kan eller må påvirke, hvilke kritiske sygdomme de enkelte selskabers forsikring skal dække.

Steen Hasselbalch, der er professor ved Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet, køber ikke forsikringsselskabernes argumentation:

»Der er ingen sygdomsmæssige begrundelser for ikke at medtage Alzheimers Sygdom og andre fremadskridende og dødelige demenssygdomme på listen over kritiske sygdomme. Med de hjælpemidler vi i dag har på demensklinikkerne, kan vi stille nogle ret præcise diagnoser. Derfor bør de selvfølgelig anerkendes,« siger han.

Til det siger Anne Seiersen:

»Det er selvfølgelig vigtigt, at forskerne deler den viden, så vurderingerne ikke bygger på et forældet grundlag.«

Siden 2009 har Alzheimerforeningen været i dialog med forsikrings- og pensionsselskaberne om at få dem til at anerkende Alzheimers Sygdom som en kritisk sygdom. Men det er kun to selskaber, der har ændret praksis efter henvendelse fra foreningen. Derfor opfordrer de danskerne til at vælge et af de ni selskaber, der dækker for sygdommen.

»Man risikerer jo at have betalt til en forsikring i årevis, som man ikke får glæde af. Forsikringsselskaberne har i de seneste syv år i hvert fald haft adgang til den nødvendige viden, hvilket de selskaber, der allerede yder dækning, også har forholdt sig til. Vi vil derfor fortsætte med at lægge et pres, indtil alle 34 er med,« siger Nis Peter Nissen.

Han påpeger, at der er ca. 3.000 mennesker under 65 år, der lider af demens.

»De bør som alle andre kunne få erstatning for kritisk sygdom,« siger han.