Nattesved og toilettrang er to af grundene til, at hver fjerde dansker ikke får en ordentlig nattesøvn.

Vågner du tit om natten? Eller ligger du og vender og drejer dig i din seng? Så er du ikke den eneste.

Hver fjerde dansker i aldersgruppen 35-60 år sover elendigt om natten. Det viser en ny undersøgelse om danskernes søvn foretaget af Voxmeter for sengeproducenten Auping. Det skriver Søndagsavisen.

De typiske grunde til, at du vender og drejer dig og går ud og ind af soveværelset om natten, er ifølge undersøgelsen toiletbesøg, stress, nattesved og dårlige senge. Alt sammen med irritation, indadvendthed og mangel på overskud i dagtimerne til følge.

Natlige toiletbesøg afbryder nattesøvnen for næsten hver anden dansker, og næsten hver femte dansker lider af svedeture, der gør sengen våd og kold.

14 procent sover dårligt og vågner i løbet af natten på grund af en alt for blød, hård eller dårlig seng, som giver dem ryg- eller nakkesmerter, mens ti procent burde droppe den vanlige kop aftenkaffe, da den er grunden til, at de ikke får deres nattesøvn.

Har man først problemer med nattesøvnen, kan det hurtigt blive en dårlig vane. Og søvnen er altafgørende for, at vi kan præstere godt i hverdagen – både derhjemme og på jobbet. Især arbejdsevnen kan blive sat på en hård prøve, fordi hjernen påvirkes af den manglende søvn.

»Vi sover primært for at genoplade hjernens energidepoter og reparere og vedligeholde vores krop. Derfor er det foruroligende, at så mange danskere sover dårligt om natten,« siger søvneksperten Jan Ovesen, overlæge ved ScanSleep, der er en af Danmarks førende søvnmedicinske klinikker, til Søndagsavisen.

Får let hovedpine

Dårlig søvn påvirker i høj grad vores hverdag. Undersøgelsen viser, at godt halvdelen af danskerne mister overskuddet, når de har haft en dårlig nat. 4 ud af 10 bliver hurtigere vrede og irritable uden nok søvn, og næsten hver tredje dansker får lettere hovedpine og bliver mindre social, når sengen har været for hård, eller aftenkaffen har været for stærk.

BNB