Ca. 62.000 type 2 diabetikere - svarende til hver femte patient - har samtidig en hjerte-kar-sygdom, viser nyt studie

Omfanget af patienter, der allerede har hjerte-kar-sygdom i form af f.eks. åreforkalkning, blodprop i hjertet eller hjernen eller hjertesvigt, understreger behovet for at effektivisere behandlingen med nyere medicin, mener eksperter.

Forskerne har længe vidst, at der er en sammenhæng mellem type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdom, men det er nyt, hvor mange der samtidig får problemer med hjertet. Helt præcist er det ca. hver femte type 2 diabetes-patient, fastslår ny, dansk forskning foretaget blandt 348.373 patienter i almen praksis. Forskningen er for nylig publiceret i det internationale tidsskrift ‘Cardiovascular Endocrinology’.

Professor og overlæge på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Troels Krarup Hansen finder kortlægningen ‘interessant’:

»Tallene kan give os et bedre overblik over, hvor mange der formentlig kan have gavn af nyere medicin,« siger han.

Både det amerikanske og europæiske lægemiddelagentur har for nylig anerkendt præparaterne ‘Victoza’ og ‘Jardiance’, for sine positive effekter. Præparaterne har været på markedet siden hhv. 2009 og 2014. Sidstnævnte mindsker risikoen for at dø med hele 38 pct., viser forskning fra 2016. Det er gode nyheder for dem, der er ‘dobbeltramt’, altså både har type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdom. I gennemsnit lever de nemlig seks år kortere, end patienter, der ‘kun’ lider af type 2 diabetes.

»Det er nogle præparater, som ser ud til at have en livsforlængende effekt hos en specifik gruppe af patienter, og som de praktiserende læger derfor fremover bør være mere opmærksomme på i deres behandling af patienterne,« siger Jørgen Rungby, professor og overlæge ved Institut for Klinisk Medicin på Bispebjerg Hospital.

I november i år lancerede Sundhedsministeriet en ny national diabetes handlingsplan, der bl.a. skal styrke forebyggelse samt målrette behandlingen til den enkelte patient. Og om en måned kommer nye, såkaldte guidelines, der bl.a. anbefaler læger at give den nyere og forbedrede medicin til patienter med netop hjerte-kar-sygdom og diabetes.

Der findes en lang række senkomplikationer, som kan opstå, hvis først man har fået type 2 diabetes, fordi et langvarigt forhøjet blodsukker, blodtryk og kolesterol kan skade blodårer og nerver. Det kan f.eks. være skader i form af nyresvigt, øjenskader, fodsår og ikke mindst hjerte-kar-sygdom, der kan føre til blodprop i hjertet eller hjernen.

Patienterne er ofte mest bange for at blive blinde, at skulle i dialyse eller have amputeret deres fødder og ben. Men det er altså hjerte-kar-sygdom, de bør frygte mest, fortæller adm. direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

»Man risikerer jo ganske enkelt at dø af det. Derfor er det meget vigtigt, at sundhedsvæsenet tager det alvorligt og sender videre til hjertespecialist, hvis patienten klager over smerter i brystet eller armen. Hellere komme af sted en gang for meget end en gang for lidt,« siger han.

Lægerne ved endnu ikke, hvorfor nogle diabetespatienter udvikler hjerte-kar-sygdom, mens andre går fri. Men det kan være en kombination af mange forskellige faktorer som f.eks. forhøjet blodtryk, kolesterol og arvelige forhold. Derfor er det ekstremt vigtigt også selv at gøre en indsats, før det er for sent, advarer Troels Krarup Hansen:

»Det kan godt betale sig at ændre kursen og komme tidligt i gang med at forebygge. Som f.eks. at holde op med at ryge, som i meget høj grad øger risikoen for hjerte-kar-sygdom,« siger han.

Han understreger vigtigheden af at få behandlet sin type 2 diabetes, da man på den måde forebygger hjerte-kar-sygdom.

»Vi er måske lidt medicin-forskrækkede i Danmark. Men vi bør hellere være glade for, at vi nu har noget medicin, uden for mange bivirkninger, som gør det godt,« siger han.

Jardiance er en tablet, men Victoza er en injektion. Prisen for en dags behandling med Jardiance er ca. 16 kr., mens den er 52 kr. for Victoza.