Børnelæge med speciale i overvægt på Holbæk sygehus, Jens-Christian Holm, ønsker at alle børn i verden har det godt. En mission han ved er næsten umulig at udføre, men som han alligevel har tænkt sig at bruge resten af sit arbejdsliv på

»Det er ikke fordi jeg vanvittig ambitiøs,« forklarer Jens-Christian Holm, da han skal forklare, hvordan han ville lykkes med sin mission.

»Men jeg taler kompromisløst børnenes sag,« siger han.

Den verdenskendte børnelæge er lige nu aktuel med en ny bog ‘Det bedste for barnet’, der udkom torsdag. Her beskriver børnelægen den såkaldte ‘Holbækmetode’, som han over flere år har udviklet til overvægtige børn og deres forældre.

Den går i grove træk går ud på at forstå og behandle overvægt som en sygdom og tabe sig ved hjælp af kompromisløse, faste og livslange rutiner i hverdagen.

Den ‘diskvalificerer’ mantraet ‘små skridt’, som er og har været en fremherskende behandlingsstrategi blandt mange, andre sundhedsprofessionelle, som Jens-Christian Holm selv formulerer det.

»Jeg italesætter meget konkret og direkte, hvad der er rigtig og forkert og fortæller, at fedtmassen aktivt vil forsøge at forsvare sig selv. Hvis behandleren indgår et kompromis, måske fordi patienten er to-sproget eller kommer fra socialt udsat familie og tror, at vedkommende ikke kan klare det, så er det patienten, der betaler prisen for kompromisset,« siger han og understreger vigtigheden af at se overvægt som en sygdom:

»Hvis du har f.eks. har sukkersyge og stopper med din behandling, forværres sygdommen. Det samme gælder for overvægt. Derfor skal man forstå overvægt som en sygdom,« siger lægen ved Enheden for Børn og Unge på Holbæk Sygehus.

Holbæk-metoden er altså ikke hurtige løsninger, men en ændring for livet, der begynder med 160 spørgsmål hos Jens-Christian Holms team.

Det giver et helstøbt billede af hele barnets liv; alt fra søvn, skolegang, spisevaner til kammerater og computerspil.

Herefter får hver familie en skræddersyet plan med punkter, der skal følges. For eksempel bør barnet ikke have mere en to timers skærmtid om dagen eller drikke mere end en halv liter søde drikke om ugen. Fastfood bør man kun spise én gang om måneden.

6-årige Shanessa Maghsoud er overvægtig og i gang med et behandlingsforløb efter "Holbæk-modellen" på Holbæk Sygehus. Her er hun med sin mor Blety Shabaz til konsultation hos Jens-Christian Holm, overlæge i pædiatri (børnesygdomme).
6-årige Shanessa Maghsoud er overvægtig og i gang med et behandlingsforløb efter "Holbæk-modellen" på Holbæk Sygehus. Her er hun med sin mor Blety Shabaz til konsultation hos Jens-Christian Holm, overlæge i pædiatri (børnesygdomme). Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Børnelægen har i flere år slået et slag for overvægtige børn. Senest i DR-dokumentaren ‘Generation XL’, hvor han hjalp børn og deres forældre til at ændre spise- og motionsvaner.

Han er ikke kun kendt herhjemme for sine metoder i kampen mod kiloene - også udlandet har fået øjnene op for hans opsigtsvækkende resultater blandt over 5000 børn, hvor ca. 70 pct. af de behandlede taber sig.

Alt i alt får børnene det bedre med sig selv, bliver mere sociale, får mere muskelmasse, lavere blodtryk, mindre fedtmasse og mange, mange flere positive, langvarige effekter.

»Min livsdrøm er næsten uopnåelig. Jeg kan bruge resten af mit liv på, at få alle børn til at få det godt. Men det gør jeg gerne. Jeg har et talent for at forstå andre mennesker, og det er meget vigtigt, når man er børnelæge, og det er det der driver mig: Hvad er det bedste for barnet,« siger Jens-Christian Holm, der selv er far til fem børn i alderen 29 år til 10 mdr.

Børnelægen har modsat mange af forældrene i konsultationen ikke ‘ondt af børnene’, når de græder og ikke vil droppe deres daglige sodavand eller chokoladebar.

»Børnene indser undervejs, at det er meget vigtigt at mindske deres indtag af fastfood, hvis de vil tabe sig. Og når de så taber sig, så bliver fastfood og andet sekundært i sig selv, fordi de kan se, at behandlingen virker. Det er en barriere i vores samfund at synes, det er synd for dem, og hensynet er ikke godt for børnene«.

Overlæge på Holbæk Sygehus Børneafdeling, Jens Christian Holm og patient, Rasmus Svendsen og mor, Pia Svendsen.
Overlæge på Holbæk Sygehus Børneafdeling, Jens Christian Holm og patient, Rasmus Svendsen og mor, Pia Svendsen. Foto: Claus Bech
Vis mere

Jens Christian Holm er selv opvokset i en resursestærk familie. Moderen var sundhedsplejerske og opfinder af mødregrupper. Hun talte altid om børn, og det har formentlig også været medvirkende til, at lægen er endt, hvor han er.

»Det har aldrig handlet om penge i min familie. Men om at hjælpe andre mennesker og forstå dem, uanset hvor de kom fra,« siger han.

Måske derfor kan lægen godt blive rørt, når han i den daglige konsultation sidder over for en familie fra mindre heldige kår end ham selv.

»Jeg synes, det er rørende, når forældre, der måske ikke er så resursestærke, gør det så godt for deres børn, som de kan. Det kunne mange forældre lære noget af,« siger Jens Christian Holm.

Det var opdagelsen af hormonet leptin i 1994, der blev afgørende for, at børnelægen valgte speciale, som han gjorde. Hormonet blev nøglen til at forstå, at kroppen med næb og klør altid forsøger at bevare, forsvare og måske endda udbygge den fedtmasse, der er i kroppen. Hvilket gør vægttab til en langt sværere opgave end at undgå at tage på.

»Dengang tænkte jeg for mig selv, at der var potentiale for et stort gennembrud,« siger Jens-Christian Holm.

Han forstår stadig ikke, hvorfor overvægt ikke er anerkendt som en sygdom, ligesom det f.eks. er i USA og Canada. Det ville gøre det lettere for en lang række patienter.

»Lægestanden har glimret ved deres svigt. De har ikke taget deres ansvar alvorligt. Det er en katastrofe,« siger børnelægen.

I det kommende år har han planer om at udbyde kurser også til voksne, så også de kan få gavn af metoderne til at tabe sig.

»Lige nu er der tusindvis af voksne, der ikke har et sted at gå hen og få hjælp. Dem vil jeg også gerne hjælpe,« siger han.