Danskerne bruger en halv milliard kr. på alternativ behandling. Ny forskning skiller skidt fra kanel.Vejen til et sundere liv eller rent bluff? Danskerne er helt vilde med alternativ behandling og bruger nu omkring en halv milliard kr. på det om året. De mange penge bliver hældt i behandlernes lommer, uden at der foreligger ret mange beviser på, om det overhovedet virker.

Men der er håb nu. Helt ny forskning skiller skidt fra kanel, skriver B.T. mandag.

Det er især forskere fra universitetet i Exeter, under ledelse af verdens første professor i alternativ behandling, lægen Edzard Ernst, der - efter mere end 15 års intensiv forskning - giver et sikkert bud på, hvad der faktisk har en effekt - og hvad pengene kan være spildt på.

Akupunktur virker
-Vi ved nu med sikkerhed, at akupunktur virker på nogle ting. Akupunktørerne vil selv påstå, at nålene kan bruges til alting, men vores forskning viser, at det kun virker helt sikkert på visse typer smerter, på kvalme og opkastninger. Også hypnose har en klar effekt på smerter, musikterapi kan dulme eller fjerne angst, og afspænding er godt til søvnbesvær, siger Edzard Ernst.

I Danmark har professor Helle Johannessen, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, længe forsket i alternativ behandling:

-De mest veldokumenterede behandlinger har vist sig at være akupunktur og massage. Akupunktur kan påviseligt mindske smerter og kvalme hos gravide, virke lindrende på gigtsmerter og dulme bivirkningerne hos kræftsyge, og massage har en tydeligt angst-dæmpende virkning hos kræftsyge, siger hun til B.T.

Helle Johannessen har sammen med to kolleger for nylig afsluttet en undersøgelse, som viser, at ikke færre end 60-80 pct. af danske kræftpatienter mener, de har fået det bedre med alternativ behandling.

KØB B.T. I DAG OG SE HELE LISTEN: HVAD VIRKER OG HVAD VIRKER IKKE?